Alla inlägg under juli 2007

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:08

 Kartprov9D Prov 23/11
Alla länder och huvudstäder i Europa samt de länder och huvudstäder i Asien som vi gick igenom på lektionen.

JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:08

Kalendarium h 2006* (J.K.)
Terminsplanering religion och geografi

Vecka> tema>

Terminsplanering religion och geografi ht -06

34 Genomgång av terminen
35 Hinduism
Hinduism kortfakta*
36 Hnduism/Val partier
abc om valet den 17/09
37 Val partier/Paneldebat/Prov val
38 Skolresa/Uppföljning val
39 Hinduism/studiedag
40 Hinduism
Hinduismen Målbeskrivning*
41 Buddhism
42 Buddhism/Film
Kortfakta om Buddhism*
43 Projekt
44 Höstlov
45 Rep b + H/Prov
46 Geografi
47 Geografi
48 Geografi/Gruppredovisning
49 Geografi
50 Redovisning/Prov


mvh: Jonas K.


Copyright © 2006 - so-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:07

judendomenIfrån gossen i vassen till Faraos hov och sedan till en brinnande buske, där han fick kontakt med Gud ”...nu har israeliternas klagorop nått mig, och har själv sett hur egyptierna plågar och förtrycker dem. Så gå nu: jag sänder dig till Farao och du skall föra mitt folk, israeliterna, ut ur Egypten.”

Bearbetning
Fundera på dessa frågor...

Religionen var väldigt viktig för människor på den här tiden, varför?
Hur påverkades judendomen av det samhälle som fanns då?
Hur kan enskilda människor påverka religion och hur påverkas vi av religion?


Arbetsgång

v.47 Upptakt 1 Judendomen (heliga skrifter, regler, synagogan)

v.48 Upptakt 2 (Läran) i boken s. 244-249
tema: Pesach, Sedermåltiden, Haggada, Torah, Synagogan, judiska högtider

v.49 Upptakt 3 i boken s. 64-87
tema: Abraham, Isak och Ismael, Jakob, Jahve stiger ned från Sinai berget, Kanaan erövras, David och Goljat, Israels profeter, gamla testamentet

v.50 Upptakt 4 prov/redovisning* (tisdag 12/12 v50)
Obs! prov ex publiceras den 09/12 v 49.


se även...

prov ex*

judendom

judendomen...

judiska helgdagar...

livscykeln...

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:06

Judendomen provex

 1. Vad är en patriark?

2. Vilka tre patriarker finns i judendomen?

3. Varför bodde israeliterna i Egypten?

4. Vad hette landet dit Mose tänkte föra sitt folk?

5. Vad kallade David sitt rike? Varför?

6. Vad fanns på stentavlorna som Mose fick på berget Sinai?

7. Varför låg Mose i vassen?

8. Vad är förbundsarken?

9. Vad hände med Israel efter Salomos död?

10. Vad är en profet? Vilka var deras budskap?


eXtra*eXtra*eXtra*eXtra*eXtra*eXtra*eXtra*eX

.Vad gjorde David berömd?

.Varifrån kommer ordet Messias och vad betyder det?

.Hur gick det til när den berömda staden Jeriko erövrades? Vad gjorde israeliterna? Vad gjorde Gud?

.Vad kallas judarnas påsk? vilken händelse vill den påminna om?

. Vad betyder ordet Pesach och varför firas den högtiden?

. Vad är skillnader mellan en Synagoga och en Kyrka?

Max:
Ditt resultat:
Rättat av:



Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg
Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:06

JudendomenJudendomen är en av världens äldsta religioner, den har funnits så länge att det är svårt att säga när den startade, vem som ”uppfann” den och hur. Deras historia berättas i Gamla Testamentet, enligt det så leddes det hebreiska folket från slaveriet i Egypten till ett land som de fått av gud, Palestina (nuvarande Israel).


JUDENDOMEN SOM RELIGION

Judendomen är en monoteistisk religion. Det innebär att man tror att det bara finns en Gud. Han är allsmäktig och har skapat hela universum.

Den judiska Bibeln (=Gamla Testamentet) består av Torah (dvs de fem Moseböckerna), Profeterna och de övriga Heliga Skrifterna.
Torahn är den viktigaste bibeldelen för en jude. Den anses ha gudomligt ursprung. Enligt traditionen fick det judiska folket Torahn efter uttåget ur Egypten för cirka 3000 år sedan. Torahn föreskriver i första hand hur en jude ska leva, inte vad han ska tro.
Högläsning ur Torahn ingår som ett moment i den judiska gudstjänsten. Man läser ur en så kallad Torahrulle. Den är skriven på hebreiska på hopfogade ark av pergament.
Talmud är en kommentar till och en uttolkning av Torahn.
Det är ett omfångsrikt verk som tog nästan 1000 år att slutföra.

Förhållandet till kristendomen...

Kristendomens syn på Jesus som Frälsaren är dock helt oförenlig med judisk tro. Judarna väntar alltjämt på sin frälsare, på Messias.

En viktig skillnad är att judendomen är uppbyggd på den omedelbara kontakten mellan Gud och människan medan kristendomen har Jesus som medlare.

En annan skillnad är att judendomen ser människans uppgift bestå i att genom arbete och utveckling söka förverkliga Guds rike här på jorden, medan det av Jesus åtrådda riket "inte är av denna världen".


forts. följer...

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:05

 Judendomreligionen räknas som en världsreligion och den äldsta kända monoteistiska religionen. Den kallas ibland för moderreligion till Kristendom och Islam. Den hebreiska Bibeln, Tanak, är också helig skrift för de kristna och en del av denna, Torah, kallas av dem Gamla Testamentet.
Judendom är en Abrahamitisk religion. Ordet används ofta i ekumeniska sammanhang. Ovannämnda religioner räknar själva sina traditioner som härstammande från patriarken Abraham som förekommer i alla tre religionernas heliga skrifter.

Idag finns ungefär 16 miljoner judar spridda över världen. I Sverige beräknas till ca 17 000. Den viktigaste delen av de heliga skrifterna är Torah, lagen. Torah är samma sak som Moseböckerna i kristendomens gamla testamente.
Bland andra viktiga skrifter, hittar man Talmud och Haggada.

Grundprinciper...

• En enda gud (monoteism).
• Bara dyrka en gud, och inte avbilda hans gestalt eller uttala hans namn.
• Gud är omnipotent, allvetande och evig.
• Gud är icke-fysisk, ständig och alltid närvarande.
• Gud kan gripa in i historien och gör sin vilja känd genom den.
• Judarna är ett utvalt folk med uppgift att följa Guds lära.
• Själen är ren vid födseln och människan har fri vilja och en tendens att göra gott (yetzer hatov) Shema och en tendens att göra ont (yetzer hara).
• Människor kan reparera sina synder genom böner, ånger och välgörenhet.

Några högtider:

Pesach, den judiska påsken, det osyrade brödets högtid, firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.
Det hebreiska ordet pesach betyder "passera förbi". Det syftar på när Gud meddelar Moses att han kommer att döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem, men passera förbi de dörrar som insmorts med blod från ett lammoffer. Genom blodmarkeringen kunde därmed de judiska gossebarnen överleva.

Shavuot, firas 7 veckor efter pesach och varar under två dagar. Firas till minnet av den dagen då Israels folk fick Torahn av Gud vid berget Sinai.

Sukkot, familjerna bygger hyddor med tak bestående av löv under bar himmel för att fira och minnas israeliternas ökenvandring ur Egypten till landet Israel.

Shabbat, den judiska vilodagen. Shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills lördag kväll, för att ge möjlighet till att begrunda världens skapelse. Shabbat är mycket viktigt inom den judiska religionen.

Jom Kippur, den judiska försoningsdagen genom att fasta, be, samlas till gudstjänster och be sina medmänniskor om förlåtelse. Man lovar att försöka bli en bättre människa och att försöka leva som Gud har tänkt att människan bör leva.



Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:04

Jordens koordinatsystem




Jorden
Jorden är egentligen inte en perfekt sfär utan mera lik en ellipsoid, ekvatorsdiametern är ca 43 km större än poldiametern (ca 12 757 km mot ca 12 714 km).
Dessutom är jordytan ganska flack i förhållande till dess radie. Världens högsta berg Mount Everest är ca 9 000 m högt. Om man skulle förminska jorden till en boll med diametern 1 m, skulle skillnaden mellan ekvators- och poldiametrarna bara vara 3 mm. Denna boll skulle dessutom vara så slät att man inte skulle kunna känna ojämnheter som t.ex de som Mount Everest representerar.

Geometri
För att beskriva en position på den sfäriska jordytan används två vinklar i jordens mittpunkt:

Latitud eller bredd, förkortas med lat.och är vinkeln som mäts utmed ortens meridian från ekvatorn åt nord- eller sydpolen.
Vinkeln mot nordpolen är positiv, medan vinkeln mot sydpolen är negativ.
Norra respektive södra polcirkeln betecknas N 66,6° (+66,6°) respektive S 66,6° (-66,6°), där N och S betecknar norra respektive södra halvklotet.
Longitud eller längd, förkortas l(on). det är vinkeln som mäts utmed ortens parallell från 0°-meridianen åt ost eller väst till högst 180°, den s.k 180°-meridianen. Liksom för latitud skrivs rikningen företrädesvis med väderstreck istället för tecken: E GG,g° (+GG,g°) respektive W GG,g°.
Man använder ofta de engelska initialerna på väderstrecken: N för nord, E för ost, S för syd och W för väst.

Genom att kombinera de två vinklarna kan vilken plats som helst på jorden anges.
Till exempel har Stockholm en latitud på 59,33 grader nord och en longitud på 18,05 grader öst.
Alltså passerar en linje som dras från jordens medelpunkt till en punkt 59,33 grader norr om ekvatorn och 18,05 grader öster om nollmeridianen genom Stockholm.

Ekvatorn är naturligtvis en viktig del av koordinatsystemet, eftersom den representerar nollpunkten för latitudvinkeln, och punkten halvvägs mellan polerna. Ekvatorn är grundplanet för jordens koordinatsystem. Alla sfäriska koordinatsystem definierar ett sådant plan.

Linjer med konstant latitud kallas breddgrader. De representerar cirklar på jordens yta, men den enda breddgraden som är en storcirkel är ekvatorn (latitud = 0 grader).
Linjer med konstant longitud kallas meridianer. Meridianen som passerar genom Greenwich (England), används som nollmeridian (longitud = 0 grader). I motsats till breddgrader är alla meridianer storcirklar, och meridianer är inte parallella: de korsar varandra i nord- och sydpolen.

Latitud anges på något av följande sätt:

Grader och decimalgrader: DD,dd
Grader, minuter och decimalminuter: DDMM,mmm
Grader, minuter, sekunder och decimalsekunder: DDMMSS,sss
Inledande nollor sätts ut. Decimalgrader, -minuter och -sekunder kan utökas till önskad precision.

Nordlig latitud betecknas med "+", sydlig med "-".

Longitud anges på samma sätt som latitud, men med tre gradsiffror.

Östlig longitud betecknas med "+", västlig med "-".

Höjd över havet anges i meter (eller i fot), med "+" för positiv och "-" för negativ höjd.

Beteckningen avslutas med "/".

Som decimaltecken kan komma eller punkt användas.

Positionernas koordinater bör anges i ordningen latitud — longitud. Ibland träffar man på den omvända ordningen, vilket kan ge upphov till missförstånd. Kritiskt bl a vid inläsning av datatabeller till datorberäkningar.

se även
universum
jorden

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:03

  Vad är en jordbävning?
en jordbävning är när marken skakar på grund av plötsligta utlösta rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln, den så kallade litosfären.

Skakningarna kan orsaka svåra skador på byggnader, och om jordbävningen inträffar under havet kan en flodvåg, tsunami, utlösas och färdas långa sträckor och orsaka stor förödelse när den når land.
Jordbävningar utlöses när spänningar i jordskorpan eller övre manteln laddas ur. Stora mängder energi frigörs och sprids i form av seismiska vågor genom jorden.
Det är dessa vågor som orsakar den skakning som känns vid en jordbävning. Jordbävningar kan uppstå under flera olika förutsättningar. De områden i världen som är mest jordbävningsdrabbade ligger vid eller nära gränserna mellan de olika tektoniska plattorna som bygger upp jordskorpan.
Jordbävningar förekommer också i samband med vulkanutbrott och landhöjning. Även kärnvapenprov under jord utlöser mindre jordbävningar.
Orsaken till att de flesta och kraftigaste jordbävningarna registreras nära gränsen mellan de tektoniska plattorna är att de största spänningarna byggs upp i dessa zoner.
Vid plattgränserna återfinns också de allra flesta vulkaner.
Stora jordbävningar följs alltid av en lång rad efterskalv som kan hålla på i månader och uppgå till åtskilliga tusental. I samband med de allra kraftigaste jordbävningarna kan det i sällsynta fall förekomma enorma efterskalv som är nästan lika kraftiga som huvudskalvet. Ibland föregås det stora skalvet av många förskalv.

Om man studerar en ”seismisk karta” över hela världen framgår det att det finns två stora regioner i världen där över 90 procent av alla jordbävningar inträffar:
• Den ena är den så kallade ”eldringen” som omger hela Stilla havet inklusive de indonesiska öarna. Här registreras drygt 75 procent av alla jordbävningar.
• Den andra zonen sträcker sig från Kanarieöarna in över Nordafrika, Medelhavsområdet och vidare bort genom Mellanöstern till Nordindien, Himalaya och Tibet.

Jordbävningar orsakar ofta förkastningar i jordskorpan. En av de mest kända är kanske San Andreasförkastningen som löper från norra till södra Kalifornien, en sträcka som är mer än 1 000 kilometer...

Källa:
RR

Copyright©2006 VRs -so (RR)

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards