Alla inlägg under juli 2007

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:30

Prov ex romarriketobs! Prov ex* Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov ex*Prov

Analysera följande:




a. Pater familias synade mycket noga på den nyfödde pojke. Varför gör han det?

b. varför blev det krig mellan Rom och Kartago?

c. varför och när använde sig romarna av benämningen MARE NOSTRUM?

d. vem var SPARTACUS?

e. Hannibal ledde en stor armé ifrån Spanien...berätta vem han var/varför gjorde han detta/viktiga årtal/hans sätt att föra krig/antal år i Italien...

och så lite extra...

Republiken Rom; hur styrdes riket?

Vem var Marius och vilka reformer införde han?

Kamp om Rom; hur gick det till? vem var Julius
Ceasar/populäritet/reformer/inbördeskrig

se även...

SPQR

Skriv en insändare!

Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:29

Prov ex religionObs! prov exemplar! 1.     Vad är religion enligt dig?2.    Varför är året 395 så viktigt?3.    Vad är skillnaden mellan patriarken och påven?4.    Kan du nämna fem länder som är Ortodoxa respektive Katolska?5.    Vad är ett helgon /  en ikon?6.    Vilka är de sju sakramenten?7.    Vad betyder katolsk?8.     Var Luther en kättare? Utveckla.9.     Kan du nämna och förklara 5 st. grundprinciper inom kristendomen?10.Hur kommer det sig att den kristna kyrkan består av tre inriktningar: förklara dessa. Hur ser Europas religionskarta ut idag?Tack och bock!     Ricar2 ;-)  Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:29

 Protestantiska KYRKAN Personen som börjar denna religiösa rörelse var Martin Luther från Tyskland. Hans avsikt var att införa en reformering av den romersk-katolska kyrkan.

Luther kritiserade flera aspekter på den dåtida romersk-katolska kyrkan. På porten till Slottskyrkan i Wittenberg i Sachsen, spikade han sina teser mot den romersk-katolska kyrkan.
Fyra år efter det, 1520 utfärdade påven Leo X en bannhotbulla mot Luther.
Vid staden Worms, under det Tysk-romerska riket inledde man mötet med anklagelser emot Luther. Påven Leo X:s bulla, Exsurge Domine krävde att Martin Luther skulle återkalla sina teser eftersom de ansågs kritisera mycket hård själva kyrkan. Luther vägrade det och mötet slutade med att han förklarades laglös och att dessutom all läsning och innehav av hans litteratur bannlystes. Detta innebar början på den så kallades protestantiska reformationen.

De människor som anslöt sig till hans protester blev kända som protestanter. I Tyskland bildade dessa personer grunden för den lutherska kyrkan. Denna rörelse spred sig till Sverige och därmed även till Finland genom Olaus Petri, som studerat då i Tyskland.

Ursprung
Det Tysk-romerska riket var under början av 1500-talet uppdelat i omkring 300 stater och städer, var och en med någon grad av självstyrelse under en feodal herre – en prins, hertig, greve etc. Men år 1526 gav det tysk-romerska rikets parlament rätt till varje härskare inom riket att besluta om religionen för de underlydande enligt principen Cuius regio, vilket gav en lokal härskare rätt att förbjuda Lutheranism och att stärka katolicism, eller förbjuda katolicismen och förstärka Lutheranism.

Termen protestant användes ursprungligen på den grupp av prinsar och imperiets städer inom Tysk-romerska riket som protesterade mot detta beslut, och kom ursprungligen att referera bara till de som ville förbjuda katolicismen och förstärka lutheranismen inom sina territorier.

Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:28

Projektveckan 19  Växthuseffekten... Atmosfärens naturliga växthuseffekt är en förutsättning för livet på jorden. Utan den skulle det vara nästan 35 grader kallare vid jordytan än det är i dag.  Det största problem...är vad vi vet i dag, människans utsläpp som gör att atmosfärens kemin ändras fortare än tidigare. Växthuseffekten förstärks med risk för allvarliga effekter världen över.Växthusgaser som vattenånga och koldioxid finns naturligt i jordens atmosfär. Gaserna hindrar inte solljuset från att nå ner till jordytan och värma upp den.Halterna av flera växthusgaser ökar i atmosfären, främst på grund av vår förbränning av kol, olja och naturgas. Ökande halter leder i sin tur till att växthuseffekten förstärks. Ju mer växthusgaser i atmosfären – desto varmare blir det förstås. 0,8...medeltemperaturet har ökat med 0,8 grader sedan slutet av 1800-talet. Merparten av ökningen anses bero på människans utsläpp av växthusgaser. Uppvärmningen kunde ha varit än större om den inte hade motverkats av föroreningar och vulkanutbrott som ökat luftens innehåll av partiklar. Dessutom har havet en fördröjande inverkan på temperaturförändringen genom att koldioxid tas upp och lagras i havet. Hela resultatet av växthuseffektens förstärkning har därför ännu inte visat sig i form av temperaturökning. Under 1900-talet steg jordens medeltemperatur med ungefär 0,6 grader. Allt talar för att detta huvudsakligen var ett resultat av utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Det senaste kvartsseklet har varit osedvanligt varmt. 1998, 2002 - 2005 är de fem varmaste år som har registrerats sedan tillförlitliga mätningar inleddes i mitten av 1800-talet*.
*Källa: Climatic Research Unit, Univ. of East Anglia and the UK Met. Office Hadley Centre växthusgasen Den växthusgas som bidrar mest till människans förstärkning av växthuseffekten är koldioxid. Utsläppen kommer från ökande användning av kol, olja, naturgas och andra fossila bränslen. Koldioxidutsläpp kan inte renas bort utan hänger samman med hur mycket bränsle som används. I-länderna står för de största koldioxidutsläppen per capita, men den kraftigaste utsläppsökningen sker nu i utvecklingsländer med snabbt växande ekonomier. Det internationella avtal som reglerar världens utsläpp av växthusgaser, Kyotoprotokollet, omfattar även växthusgaserna metan, dikväveoxid mm. Utsläppen av dessa gaser kommer från industrier och förbränningsprocesser, men även från jordbruk och avfall. Skogsavverkning... Även avverkning av skog har medverkat till att höja atmosfärens halt av koldioxid. När skog avverkas utan att återplanteras förlorar naturen möjligheten att på naturlig väg binda kol i växande träd. läs även... "Cumbre Vieja"  Copyright © 2007 - SO-blogg. RR 

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:27

Plat tektonikPlatt-tektonik (grekiska "en som skapar") är en geologisk teori som utvecklats för att förklara fenomenet kontinentaldrift.
Kontinenterna är icke positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer. Enligt plattektonikteorin består den yttersta delen av jordens inre av två lager, den utanpåliggande litosfären och den inre astenosfären. Plattektoniken uppkom ifrån två geologiska iakktagelser: havsbottenspridning och kontinentaldrift.

Litosfär # Astenosfär
Uppdelningen baseras på deras skillnader i mekaniska egenskaper. Litosfären är kallare och stelare, medan astenosfären är hetare och mekaniskt sett svagare.

Nyckelprincipen inom plattektonikteorin är att litosfären är uppdelad i ett antal individuella plattor, vilka "flyter" på den vätskeliknande astenosfären. Astenosfärens vätskeliknande egenskaper låter de tektoniska plattorna förflytta sig och utformas på olika sätt.

När plattorna möts uppstår intensiv geologisk aktivitet såsom jordbävningar, vulkanutbrott. De flesta av jordens aktiva vulkaner är vid plattgränser, t ex:vid stillahavsplattan där området kallas för ring of fire.

En kontinentalplatta består i regel av två olika typer av jordskorpa, kontinental skorpa och oceanisk skorpa.

Olika typer av plattgränser

Det finns tre typer av plattgränser som karaktäriserar av hur plattorna rör sig i förhållande till varandra. De olika typerna av gränser är förknippade med olika typer av fenomen vid jordytan.
De olika typerna är:

Omvandlings gränser plattorna glider längs varandra.
Divergerande gränser plattorna rör sig ifrån varandra.
Kollisions gränser plattorna kolliderar, där den ena plattan trycks ner under den andra eller områden där plattorna pressas ihop och bildas bergskedjor.
I områden där mer än två plattor möts uppstår mer komplexa situationer.

se även...
jorden
universum
kalendarium

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:27

OzonOzon är en gas som skyddar allt levande på jorden från solens skadliga UV-strålar. Ozon bildas först och främst i den del av atmosfären som kallas för stratosfären som ligger på cirka tio till 50 kilometers höjd över marken.

Vad menas med "ozonhålet"?

Ozonskiktet i stratosfären kan tunnas så mycket att allt ozon fullständigt försvinner på vissa nivåer. Anledningen till uttunningen beror på ökade mängder klor i atmosfären. Det i sin tur beror på utsläpp av ämnen som innehåller klor eller brom, till exempel så kallade klorfluorkarboner mer kända som freoner. Dessa transporteras runt jorden och upp till i ozonskiktet i stratosfären där klor frigörs och bidrar till att ozonet bryts ner.

Sedan 1980-talet har ett ozonhål uppträtt årligen över Antarktis. Ozonhålet, som uppkommer under den antarktiska våren, har varierat i storlek under åren. Som störst har ozonhålet varit lika stort som kontinenten Antarktis.

Att ozonhålet finns just över Antarktis beror bland annat på vädret. Vid de låga temperaturer i stratosfären som råder ovanför Antarktis vintertid bildas ismoln. Ismolnen binder föreningar som annars neutraliserar klor- och bromföreningar. De ozonnedbrytande ämnena får därför fritt spelrum och kan snabbt tunna ut ozonskiktet. Ozonhålet över Antarktis kommer troligtvis att återkomma fram till år 2100.

Är människan orsak till ozonhålet?

bilden vi får av forskarna är att människan har bidragit till uppkomsten av ozonhålet bland annat genom utsläpp av klorfluorkarboner som har lett till att det finns klor i den övre atmosfären. Ozonskiktet uppvisar också stora naturliga variationer men den uttunning som skett under de senaste decennierna kan kopplas till mänskliga utsläpp. Framförallt av CFC, som har använts i till exempel kylar och frysar.

källa: nc

Copyright © 2006 - VRs-so-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:26

  Ortodoxa kyrkanDe ortodoxa kyrkor kan indelas i två grupper: dels de östligt ortodoxa, dels de orientaliskt ortodoxa.

Tillsammans utgör de den större delen av den östliga kristenheten.
Den orientaliska kristenheten bröt med öst och väst vid konciliet i Chalcedon år 451, i frågan om Kristi naturer.

Den östligt ortodoxa delen av kyrkan bröt med påvekyrkan i Rom vid år 1054.
Ortodoxa kyrkans troslära är grundad på traditionen från de äldsta kyrkofäderna och de sju ekumeniska mötenas beslut.
Den romersk-katolska kyrkans senare läroutveckling anses av ortodoxt kristna vara en villolära.
Det romerska rikets huvudstad flyttades från Rom till Konstantinopel år 330, då staden även fick den officiella beteckningen Nya Rom.
Därför kallar sig även den ortodoxa kyrkan "romersk", en terminologi som kan verka särskilt förvirrande då ortodoxa kyrkan även kallar sig "katolsk".

I det heliga landet har detta symbolspråk fått särskilt tydliga uttryck, inte minst genom att det är de ortodoxa ("grekerna", "katolikerna" eller "romarna") som sedan sekler har huvudansvaret för till exempel Gravkyrkan i Jerusalem och Födelsekyrkan i Betlehem.

Romersk-katolska kyrkan benämns här av många som "latinarna" efter området vid italiska halvön.

Den ortodoxa kyrkan är som starkast i Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Grekland, Serbien, Makedonien, Montenegro, bland serber i Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Rumänien och Moldavien.



Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:25

 oceanerna Med en specialbyggd farkost nådde människan år 1960 11000 m ner under havsytan i Marianergraven.
Den special byggda farkosten färdades i en decimeter i sekunden och nådde 7000 m uh, som är det djupaste som människan tidigare kommit ner på.

vad heter farkosten?
var ligger Marianergraven?


Världens högsta punkt är 10.000m öh, lägsta punkten är 11.000m uh.

Det finns tre stora sk. världshav eller oceaner...
vilka är dem? kan du nämna några bihav?

Havets botten är väldigt ojämn det finns många sprickor och upphöjder där.
Det finns också berg på havsbotten. Det finns en bergskedja mitt ute i Atlanten som är världens längsta...
Vad heter den?

Det finns också små bergskedjor i Antarktiska oceanen och i Indiska oceanen.

Nära kontinenterna är havsbotten en plan, grund hylla. Det är en sluttning på ca 200m djupt. En sådan hylla heter kontinentalsockeln eller shelf. Shelfen är mycket viktig för människan därför att det finns bra fiskevatten, olja och naturgas. Hela Nordsjön är en Shelf.

Den största Shelfen heter sibiriska Shelfen och ligger Arktiska oceanen. Den är 100 mil bred. När Shelfen tar slut så stupar havsbotten brant ner. Den kallas för Kontinentalbranten.

På vintern är Antarktiska oceanen täckt av fyra meter tjockt islager. På sommaren smälter det ner till två meter. Det lossnar ofta stora isberg från inlandsisen vid polerna. Det lossnade ett år 1987 som är tvåhundra meter tjockt. Det är större än hela Gotland. Isberget består av sötvatten därför flyter det ganska djupt bara ca 1/10 syns över ytan.

Havsströmmar är mycket vatten som rör sig över långa sträckor. Det är solen som sätter vattnet i rörelse med sina ojämna uppvärmningar.
Vilka faktorer påverkar strömmarnas hastighet och riktningar?

Strömmar som kommer från polerna in mot ekvatorn är kalla strömmar. Dem från ekvatorn mot polerna är varma strömmar. Det går en ström från Mexikanska bukten till Europa som heter Golfströmmen, den utgår i Nordatlantiska strömmen. Golfströmmen gör så att vi får varmare vatten och vindar på sommaren.

Vid den engelska sydkusten är det var tolfte timma lågvatten. Då går vatten från högvatten ner ca 12 meter.
Vad kallas det stigande/sjunkande vattnet?

Ute i oceanerna är skillnaden mellan låg och högvatten bara en halv meter, men in mot land är det betydligt mycket mer skillnad. I Östersjön är skillnaden bara centimeter.

se även...
Kalendarium*
Vindarna*

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards