Alla inlägg den 8 juli 2007

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 13:07

G l a d Mid s o m m a r!



SO-blogg vill önska dig en Glad Midsommar och hoppas att du får ett riktigt långt och soligt sommarlov.

Vi vill även passa på och tacka alla som tog sig tid och deltog i våra omröstningar under v-terminen. Tack vare Er kan vi fortsätta med en blogg "som lever" under varje kapitel/tema!




Med Vänlig Hälsning,

SO-blogg   Copyright © 2007



Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 12:49

försvarslinje och en linje av befästningar som byggdes i Frankrike längs gränsen mot Tyskland och Italien under mellankrigsperioden (1928-1936). "Maginotlinjen" vad tänkt att försvara sig mot länderna ifrån öster bland dessa, mot Tyskland.

Nu hade Frankrike återfått de områden som förlorades i åren mellan 1870-71 -års krig detta ledde till att man fick bygga på nytt med mycket mer moderna fortifikationer.


Maginotlinjen hade många funktioner:

1.försvara sig från Tyskland och säkra en möjligt mobilisering av franska trupper

2.skydda industrin vid dessa områden

3.tvinga ett anfall att gå igenom Belgien eller Schweiz.


Maginotlinjen sträcker sig längs hela den franska gränsen i norr och öster. Längst framme fanns olika utposter som var tänkt att upptäcka ett anfall. Man hade minerat också alla vägar utanför själva Maginot.

Dessutom den komplementerades av ett offantligt nätverk av anti-tankdiken och taggtråd längs hela linjen .

Bakom själva linjen fanns logistisken dvs kommunikations avdelningar, vägar/järnvägar, ammunitionsdepåer och förstås alla baracker.

All verksamhet i Linjen Maginot skedde förstås under jord det fanns flera kilometer av gångar. Inne fanns det också barracker, köksavdelningar, ett lassaret mm. Alla dessa avdelningar fanns nära utgången till fortet.


I fortet använde sig man av olika typer av utkikning, som exempevist av en periskop, med så kallade "sänkbara torn". Dessa torn var rörliga och kunde sänkas ned i själva fortet! Närtornet sänktes ner kunde man bara se själva hatten som var tillverkad i hela 30 cm tjockt stål. I Det fantastiska var också att själva tornet kunde rotera hela 360°!


...



se även Linjen Maginots hemsida!:


Lignet Maginot*





Copyright © MMVII- Vrs-SO-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 12:48

Datorn Blue Gene/L från IBM kan inte stå på skrivbordet, eftersom den är sex gånger fem meter stor.

Å andra sidan är världens snabbaste dator och kan utföra hela 70,7 biljoner beräkningar i sekunden!

Med superdatorn skall man simulera kärnprovsprängningar i USA. Än så länge är den inte färdigutvecklad, men redan i juni 2007 tror IBM att datorn blivit fem gånger så snabb som nu. Superdatorer är oumbärliga, när forskare till exempel skall utveckla ny medicin eller förutspå klimatförändringar.


källa: The Times

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 12:47

Den romerske filosofen, forfattaren och statsmannen Séneca den yngre föddes i en mäktig familj i staden Córdoba i Hispania (Spanien).

Han gjorde karriär i Rom, där han blev lärare för Nero, romarrikets kejsare.

Séneca hade den moderna världssynen att det är fel att döda någon för underhållnings skull, och han var en av de få av sin tid som kritiserade striderna mellan gladiatorer.

Detta vet man från hans brev som är skrivet cirkus 60 e Kr.

Samtidigt menade Séneca att blodtörsten hos den uppeldade publiken var ett gott exempel på att den psykiska pressen från en folkmassa kan förvandla till och med annars starka individer till tanklösa anhängare.


källa: rapport om Séneca (RR) 2001

Copyright © 2006 - so-redaktionen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 12:46

några av de stabilaste vindarna på jorden är de östliga passadvingarna runt ekvatorn. De uppstår, när varm luft stiger och driver mot polerna, så att kallare luft kan stömma in på lågt höjd.

På grund av jordens rotation böjs luften av och blir till östliga vindar. På den plats där den nordöstliga och sydostliga passaden möts, finns ett vindstilla bälte, som kallas "intertropiska kovergenszonen".

Passadvingarna täcker ungefär hälften av jordens yta och blåser i ett bälte, som sträcker sig ca 25 grader syd till 25 grader nord. Dessa vindar har under årens lopp gett åtskilliga fartyg vind i seglen över Atlanten.

Norr och söder passaden finns bälten med västanvindar. Dessa uppstår bland annat för att "fylla hål" som skapats av de vindar som flyttat från ekvatorn. Detta bälte är dock långt ifrån lika stabilt som passaden. Lokala förhållanden spelar större roll och vinden kan mycket väl vara östlig i långa perioder.

Förutom globala system finns det talrika regionala vindmönster, till exempel den kalla mistralen genom den franska Rhõnedalen.

källa: Sky News Weather Rapport/

Copyright © 2006 so-redaktionen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:59

.
åk 7 kläddeSign

måndag: värderingsövningar/instruktioner
tisdag: filmvisning "Designakuten"
onsdag: designproduktion / pumpdesing
torsdag: språkproduktion/studiebesök
fredag: redovisning/utställning

vi från OS-Blogg önskar Er en toppen höstlov! vi ses v45!

Copyright © 2006 - so-blogg.se

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:58

Världensförsta statEGYden egyptiska civilisationen reste sig ur i det närmaste ingenting.

Utan förvarning dök den upp på historiens scen och förblev i stort sett oförändrad under 3000 år den existerade.

Öknen och Nilen gav egyptierna allt de behövde och skapade därmed den prefekta ramen för den storslagen kultur.

Nilen var förutsättningen för liv i dåtidens Egypten. Människor och djur drack dess friska vatten, och växterna fann näring i dess dy.

De äldsta spåren av bebyggelse i Nildalen är från femte årtusendet f Kr, men först 2000 år senare uppstod den kultur vi i dag känner som den egyptiska.

Som lotusblommorna längs Nilens brädder blomstrade den spirande civilisationen i Nildalens bördiga jord.
Det gamla Egypten var ett långsträckt rike sammanbundet av Nilen och en gemensam religion.
Landets geografi avskärmade det från omvärlden, och den egyptiska kulturen fick utvecklas på sina egna premiser.

Omkring år 3000 f Kr levde cirkus en halv miljon människor i landet. Ingen behövde svälta, för längs Nilens stränder fanns det gott om bördig åkermark. Samtidigt gjorde Nilens fasta rytm skörden förutsägbar. I mitten av juli började vattnet stiga. I oktober var de låga bredderna översvämmade, så att bara vallarna och byarna stack upp som små öar i vattnet. När vattnet drog sig tillbaka, lämnade kvar bördig dy av åkrarna, och bönderna kunde så.

Fram till skörden i mars levererade Nilen vatten till grödorna och under torrperioden efter skörden blev jorden så hård att den förhindrade de avlagrade mineralerna från att tränga ned i marken och göra den ofruktbar.

Nilens översvämningar var så pålitliga att faraos skatteindrivare med några meters noggrannhet kunde förutsäga, hur långt vattnet skulle nå ut på åkrarna. Måtten använde de till för att förutsäga årets skörd och med sina papyrusanteckningar i väskan kunde de sedan räkna ut intäkterna.
Egyptens ekonomi byggde på fördelning av varor. När bönderna betalade skatt på det de odlade, var det med honung, spanmål eller vad de producerade. Alla varorna samlades i en av templens eller faraos ämbetsmän och de användes för att betala sjömän, soldater, präster, skrivare och hantverkare, som arbetade äntingen för templet eller för faraon.

Detta utbyte av varor krävde en omfattande transportsystem som förutom at vara nyckel till egyptierna skafferi var Nilen och dess kanaler landets huvudfatsled. Här seglade ämbetsmän, hantverkare och handelsmän från den ena staden till den andra. Med hjälp av nordanvinden kunde segelbåtar trotsa strömmen och segla uppför floden söderut. Om de skulle norrut, lär de sig bara föras framåt av strömmen.

Nilen var på många sätt Egyptens livsnerv, men egyptierna fruktade på goda grunder de år, då den steg så våldsamt att den sköljde med sig allt i sin väg. På samma sätt fruktade invånarna de år, då översvämningarna helt uteblev. Det gjorde nämlige Egypten mycket sårbart.

fortsättning följer...


Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:57

 Välkomna till VRS SO-blogg SO består av fyra olika ämnen - historia, geografi, religion och samhällskunskap.
I ett samhälle som förändras snabbt och där mängden av kunskap växer med en hisnande hastighet, ställs stora krav på oss människor. Vi inom SO-ämnet ska hjälpa eleverna att förstå de strukturer och samband som idag finns i vårt globala samhälle. Förståelsen är bara möjlig genom goda kunskaper i historia och religion.
Att vårda vår planet och vår miljö är livsnödvändigt. Våra elever skall medvetandegöras om sambandet mellan människors handlande och miljöeffekter. Geografi är basen för denna kunskap.
Vår målsättning är att eleverna som lämnar VRS skall vara nyfikna, kunniga och medvetna människor.
Vad är SO- bloggen?

VRS SO-blogg är till och för våra elever i VRS-Djursholm. Tanken med denna blogg är att den skall fungera som komplement till boken och för att anskaffa oss ett annat sätt att kommunicera / anskaffa information utöver det vanliga sättet. Där hittar ni bland annat; vårt kalendarium, artiklar, läxhjälp, prov exempel, egna omröstningar inom blogg (SO- inriktade), du kan sända egna artiklar till redaktionen mm.

Hoppas att ni trivs med vår blogg! Välkomna!

Vill du titta på prov exempel?

Vill du titta på vårt kalendarium?

Eller kanske vill du vilja titta på artiklar, fakta samlingar eller läxhjälp?


Mvh: SO-redaktionen*


Copyright © 2007 - SO-blogg.

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards