Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Judendom

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:05

 Judendomreligionen räknas som en världsreligion och den äldsta kända monoteistiska religionen. Den kallas ibland för moderreligion till Kristendom och Islam. Den hebreiska Bibeln, Tanak, är också helig skrift för de kristna och en del av denna, Torah, kallas av dem Gamla Testamentet.
Judendom är en Abrahamitisk religion. Ordet används ofta i ekumeniska sammanhang. Ovannämnda religioner räknar själva sina traditioner som härstammande från patriarken Abraham som förekommer i alla tre religionernas heliga skrifter.

Idag finns ungefär 16 miljoner judar spridda över världen. I Sverige beräknas till ca 17 000. Den viktigaste delen av de heliga skrifterna är Torah, lagen. Torah är samma sak som Moseböckerna i kristendomens gamla testamente.
Bland andra viktiga skrifter, hittar man Talmud och Haggada.

Grundprinciper...

• En enda gud (monoteism).
• Bara dyrka en gud, och inte avbilda hans gestalt eller uttala hans namn.
• Gud är omnipotent, allvetande och evig.
• Gud är icke-fysisk, ständig och alltid närvarande.
• Gud kan gripa in i historien och gör sin vilja känd genom den.
• Judarna är ett utvalt folk med uppgift att följa Guds lära.
• Själen är ren vid födseln och människan har fri vilja och en tendens att göra gott (yetzer hatov) Shema och en tendens att göra ont (yetzer hara).
• Människor kan reparera sina synder genom böner, ånger och välgörenhet.

Några högtider:

Pesach, den judiska påsken, det osyrade brödets högtid, firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.
Det hebreiska ordet pesach betyder "passera förbi". Det syftar på när Gud meddelar Moses att han kommer att döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem, men passera förbi de dörrar som insmorts med blod från ett lammoffer. Genom blodmarkeringen kunde därmed de judiska gossebarnen överleva.

Shavuot, firas 7 veckor efter pesach och varar under två dagar. Firas till minnet av den dagen då Israels folk fick Torahn av Gud vid berget Sinai.

Sukkot, familjerna bygger hyddor med tak bestående av löv under bar himmel för att fira och minnas israeliternas ökenvandring ur Egypten till landet Israel.

Shabbat, den judiska vilodagen. Shabbat firas varje vecka, från solnedgången fredag kväll tills lördag kväll, för att ge möjlighet till att begrunda världens skapelse. Shabbat är mycket viktigt inom den judiska religionen.

Jom Kippur, den judiska försoningsdagen genom att fasta, be, samlas till gudstjänster och be sina medmänniskor om förlåtelse. Man lovar att försöka bli en bättre människa och att försöka leva som Gud har tänkt att människan bör leva.



Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards