Alla inlägg under juli 2007

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:46

  Filmtips WW 2Lite filmtips om sevärda filmer om WW 2. Dock ska ni sporta på dagarna och sen får ni kolla film...

Filmer
D-day” svart-vit.
Schindlers List.
Undergången.
Rädda menige Ryan.
Kanonerna på Navvarone
Örnnästet
Pianot.
Ha ett underbart liv
Bron över floden Kwai
Das Boot
Rice of evil 1 och 2
Kellys Hjältar
Pearl Harbor
Battle of britain
Stalingrad
Enemy at the gates
Flags of our fathers går just nu på bio
Den tunna röda linjen
Iwo Jima går just nu på bio




Serien ”Krig och hågkomst”

JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:45

FenicienFenicien var ett historiskt landskap bestående av stadsstater i sydöstra medelhavsområdet vid nuvarande Libanons och Syriens kuster.
De feniciska stadsstaterna existerade från cirka 3000 f.Kr fram till tiden för Romarriket.

Folk och språk
Invånarna i Fenicien kallades fenicier (feniker) och de talade fenikiska.
De var ett semitiskt folk och deras språk tillhörde de västsemitiska dialekterna.
I Ugarit utvecklades ett eget alfabet under bronsåldern och stadsstatens dialekt kallas därför ugaritiska.
Denna dialekt försvann omkring 1200 f.Kr Feniciernas språk ersattes gradvis med arameiska från persisk tid och framåt.

Historia
De första feniciska städerna uppstod under det tredje årtusendet f.Kr Byblos blev tidigt en viktig handelskontakt för det forntida Egypten genom sin export av timmer från cederskogarna i Libanons berg.
Maktcentrum skiftade mellan städerna. Tidigt dominerade Byblos, senare Tyrus, som nämns i Gamla Testamentet som en handelspartner till kung Salomo. Feniciens stadsstater lydde tidvis under andra stormakter.
Det forntida Egypten dominerade mer eller mindre landskapet under den sena bronsåldern. Senare underkuvades Fenicien av Assyrien som därifrån mottog tributer av enormt värde. Under 500-talet f.Kr erövrades Fenicien av först Babylonien och därefter av Perserriket.
Alexander den store intog Tyrus år 331 f.Kr och Fenicien tillföll efter hans död Seleukiderriket. Seleukiderna tävlade med den Ptolemaiska dynastin i Egypten över kontrollen av området fram till den romerska erövringen under det första århundradet f.Kr

Handel och kolonisation
En teori är att Assyriens expansion berövade fenicierna så mycket land att det som fanns kvar inte utgjorde tillräcklig odlingsjord för att försörja befolkningen och att fenicierna därmed tvingades till att grundlägga kolonier på andra sidan Medelhavet.

Fenicierna dominerade handeln i Medelhavet i början av det första årtusendet före vår tideräkning. Kartago, romerska rikets medtävlare redan tidigt, var en fenicisk koloni; likaså Kityon på Cypern, Cadiz och Tarsis i Spanien liksom kolonier längs Nordafrikas kust och på medelhavsöarna Ibiza, Malta, Sardinien och Sicilien.

Fenicierna handlade främst med metaller som koppar, silver och tenn.
Deras mest kända handelvara var emellertid den röda purpurfärgen som framställdes av snäckor.
Byblos fick sitt grekiska namn av handeln med papyrus från Egypten till Grekland.

Feniciernas betydelse
Historiskt blev fenicierna kända för att ha uppfunnit ett alfabet som blev upphovet till det grekiska alfabetet och därmed också till vårt latinska.
Fenicierna blev också kända för att ha varit framstående båtbyggare och sjöfarare. De kunde navigera efter stjärnorna på öppet hav.
Polstjärnan kallas på vissa språk den feniciska stjärnan. Det anses belagt att feniciska sjömän rundade Afrika ca 600 f.Kr

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:44

 Faraonernas Egypten.Medelhavsmuséet v46kommer du ihåg detta?

1. Att utrusta en grav (beskriv hur det hela gick till, ansenliga resurser på grav och kultur)

2. Isisirdis mumie och hennes kistor påminner om... kvinnan var dotter till en framgångsrik person som tillverkade något som egyptierna drack varje dag...

3. Hjärtskarabéer av basalt, hittades ofta vid gravarna varför det?

4. Templen, gudarnas hus, var byggda av sten. Kulten i templet kretsades omkring en staty av guden. Hur sköts det hela? Vad gjorde man där? Vad är syften med kulten?

5. Förklara ”dödsboken” och varför var den så viktig

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg


Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:43

Europa

Europa är jordens till ytan näst minsta och till befolkningen tredje största världsdel. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå vid Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna.

Etymologi:
Europa (grekiska), ver ett begrepp för Greklands fastland, och runt 500 f.Kr hade betydelsen sträckts till att inkludera även länderna norr om Grekland.

Den grekiska termen Europa härleds från de grekiska orden för bred (eurys) och ansikte (ops).

Historia
De första människorna kom till Europa för cirka 800 000 år sedan. Med yngre stenåldern och bronsåldern började en lång historia av stora kulturella och ekonomiska omvandlingar, först vid Medelhavet och senare längre norrut och österut.

Stor inflytande hade antikens Grekland samt Romerska Riket, som under en period förenade hela södra Europa och andra kustområden vid Medelhavet i ett Imperium. I Romarriket kunde också den nya religionen kristendomen utbredas snabbt. Under kejsaren Konstantin den store blev kristendomen statsreligion och dess inflytande har fortsatt till vår tid.

Missionärer spred kristendomen över norra och östra Europa. I västra Europa var det konkurrens mellan kejsare och påve om övermakten. Reformationen på 1500-talet delade kyrkan i en katolsk och en protestantisk del. Religionskrig följde på denna delning, och 1618 till 1648 förhärjade trettioåriga kriget stora delar av Mellaneuropa.

Sedan 1400-talet byggde europeiska länder: Spanien, Portugal, Ryssland, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien koloniala Imperier med stora besittningar i Afrika, Amerika och Asien.
Europa har haft ett mycket stort inflytande på andra världsdelar.

På 1700-talet förde upplysningen fram nya ideal som tolerans, människovärde, jämlikhet och frihet. 1789 kom genom franska revolutionen för första gången borgerligheten till makten. I början av 1800-talet hamnade halva Europa under den franske kejsaren Napoleons välde, tills han led nederlag i Ryssland 1812.

Industrialiseringen började i delar av Europa på 1700-talet och förändrade livet för breda befolkningsskikt. Som en följd av arbetarnas fattigdom uppstod på 1800-talet socialistiska rörelser. Dessa tider var också tider av stark strävan mot demokrati, men även av reaktion och imperialism. Både första världskriget (1914 till 1918) och andra världskriget (1939 till 1945) utbröt i Europa och orsakade stor förödelse.

Efter andra världskriget och under kalla kriget var Europa indelat i två stora politisk-ekonomiska block: de socialistiska länderna i Östeuropa och de kapitalistiska länderna i Västeuropa. Det talades då om järnridån som skilde Europas stater från varandra.

Först perestrojka och glasnost ledde i Sovjetunionen i mitten av 1980-talet till en en politisk kursändring. 1989 öppnades östblocket, Berlinmuren föll, och Sovjetunionen och Warszawapakten upplöstes.

Sedan de sista årtiondena på 1900-talet har Europas länder närmat sig varandra, vilket visar sig bland annat genom institutioner som EU.

Geografi
Europa utgör en femtedel av kontinenten Eurasien. Europas yta är cirkus 10,6 miljoner kvadratkilometer. Europas östra gräns definieras vid Uralbergen i Ryssland. Den sydöstra gränsen med Uralfloden. Gränsen fortsätter med Kaspiska havet med Kaukasus. Vidare sträcker sig delningen mot Svarta havet; Bosporen, Marmarasjön utgör gränsen mot Asien.
Medelhavet i syd separerar Europa från Afrika. Västgränsen är Atlanten. Norrut begränsar Norra ishavet.
I praktiken dras gränsen till Europa oftast med större hänsyn till politik, ekonomi och kultur.

Europa används ibland synonymt med Europeiska unionen (EU) och dess 25 medlemsstater. Nästan samtliga europeiska stater är medlemmar i Europarådet, undantagen är Vitryssland och Vatikanstaten.
Landformer
Europa har en lång kust med många halvöar som: Skandinavien, Iberiska, Italien och Balkanhalvön ut i Medelhavet. Längre österut blir Europas landmassa bredare tills gränsen mot Asien nås vid Uralbergen.

Södra Europa är bergigare än norra delen av kontinenten. Bergskedjorna: Alperna, Pyrenéerna och Karpaterna, sänker sig landytan genom kulliga områden ned till stora låga slätter. En båge av högländer finns också längs den nordvästra kusten, med början i västra Skotland och Norge.
Det finns många platåer, floddalar och sänkor. Island och Brittiska öarna är särskilda områden. Det förra är en egen landmassa i norra Atlanten som räknas som en del av Europa, medan de senare är höglandsområden som en gång var förenade med fastlandet tills de åtskildes av stigande vattennivåer.

Floder
Europas längsta flod: Volga med 3531 kilometer därefter Donau med 2850 kilometer. Tredje längst är Ural 2428 km.

Berg
De högsta bergen i Europa inklusive Kaukasus:
Elbrus (5642 m), Ryssland, Kaukasus
Mont Blanc 4808 m; med istäcke), Frankrike– Alperna
Dufourspitze 4634 m; Monte-Rosa-massivet),Schweiz– Alperna

Sjöar
Den största sjön är Ladoga, näst största är Onega och tredje största är Vänern.


Öar
Den största ön är Storbritannien. Andra stora öar är Island, Irland, Sicilien, Sardinien, Korsika, Kreta, Cypern, Själland, Svalbard, Mallorca och Menorca.

Klimat
subtropiskt vid Medelhavet till arktiskt i det nordligaste Norden och Ryssland. I västra Europas kusttrakter är klimatet mycket maritimt, med milda vintrar med mycket nederbörd och milda somrar, det vill säga inte så stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. Inlandet, framförallt i Östeuropa, har dock ett utpräglat kontinentalt med kalla, snörika vintrar och korta, varma somrar. Det arktiska klimatet medför mycket kalla, snörika vintrar och korta, kyliga somrar. Det subtropiska klimatet medför milda, regnrika vintrar och långa, heta somrar.

Natur
i Europa finns det många naturparker. Den största växtligheten i Europa är skog. I norr värms världsdelen av Golfströmmen och Nordatlantiska strömmen. Sydeuropa har medelhavsklimat. Det förekommer ofta torka på sommaren i detta område. Bergskedjorna påverkar också förhållandena. Några av dessa (Alperna, Pyrenéerna) är riktade i öst-västlig riktning och tillåter vinden att bära med stora vattenmassor från havet till inlandet.
Landet med minst skogtäckt yta är Irland 8% och det mest skogbevuxna är Finland 72%.

Dominerar lövskog; med arterna som: bok, björk och ek. I norr, på tajgan, är björken en mycket vanlig art. I Medelhavsområdet har många olivträd planterats.

Demografi
Cirkus 730 miljoner invånare och är därmed efter Asien och Afrika den tredje folkrikaste världsdelen. Europa tillhör de mer tättbefolkade områdena på jorden, med genomsnittlig befolkningstäthet på 66/km².

Språk
97 procent av Europas invånare talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Som lingua franca:engelska, franska, tyska och ryska.

Religion
Kristendomen dominerar helt som Europas huvudreligion. Omkring 79% beräknas vara kristna, främst katoliker, protestanter och ortodoxa. Andra stora religioner är islam och judendomen.

Politik
Europeiska politiska organisationer
I mitten av 1900-talet grundades Europarådet som den första gemensamma europeiska institutionen.

”Europa” i politisk mening betyder ofta Europeiska unionen (EU). Med Maastrichtfördraget 1991 bildades Europeiska unionen, som innefattar de tidigare samarbetena.
Större delen av de länder som tillhörde EFTA, som grundades på 1950-talet, har senare blivit medlemmar av EU. I dag har EU 25 medlemsländer.

Organisationer
Europeiska unionen
Europarådet
EFTA
OSSE

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:43

Eu projektEuropa kurs so7

Upptakt

På denna sida får du inspiration och en inblick om Eu-projektet*.
Skrolla så att du kan titta på all information och länkar

Innan du börjar kanske det kan vara bra att titta på mål & kriterier.

Läs igenom din arbetsgång
Titta på själva uppdraget.
Vad behöver du lära dig för att klara av ditt uppdrag?
Gör en lista över
* vad du redan kan/vet
* vad du behöver lära dig
* vilka frågor du har
* tankar som dyker upp & övrigt

Länkar till EU projekt:

kartor
EU
EUROPA

***
Europa (del I grupparbete) vecka 35-36

du skall arbeta i grupp med fakta om ett EU-område (det kan vara ex: klimat, ekonomi, sysselsättning...)

Arbetsgång >>> v35-v36 7a-7b
a. gruppindelning
b. tema/idé (vad?)
c. hämtning av info. (när?)
d. form av redovisning (hur?)

se även...
Behöver du Tips?

Redovisningsdagar:
7a tisdag 12/09
7b torsdag 07/09


varje gång arbetsgruppen träffas skall skrivas protokoll*
bestämt ämne att arbeta med / idé
uppdelning av arbete
bestämt sättet att leverera arbete
varje grupp skall redovisa arbete//skall lämna protokollet

Obs! glöm inte att:
varje medlem skriver på följande sätt:
(a4 /12p /NTimes Roman /1,5 radavstånd och Källa till upphämtade information) och grupp protokoll.

Lycka till! ;-)




Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:42

  Esplanadsystemet.
.

Där gamla kåkar stodo tätt
och skymde ljuset för varandra,
dit sågs en dag med stång och spett
en skara ungfolk muntert vandra.

Och snart i sky
stod damm och boss,
då plank och läkt
de bröto loss.
Det rutna trät,
så torrt som snus,
det virvlar om
med kalk och grus.

Och kackan högg
och stången bröt
och väggen föll
för kraftig stöt.

Och skrapan rev
och tången nöp, att taket föll
och skorsten stöp.

Från kåk till kåk
man sig beger,
från syll till ås,
allt brytes ner.

En gammal man går där förbi
och ser med häpnad hur man river.
Han stannar; tycktes ledsen bli,
när bland ruinerna han kliver.

-"Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?"
-"Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för esplanaden!"

-"Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? - Det är förskräckligt!"
-"Här rivs för att få luft och ljus;
Är kanske inte det tillräckligt?"

Esplanadsystemet av August Strindberg



Copyright © 2006 - so-blogg.se

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:41

En resa i kristendomenett UpPdRaG...

Det är en solig dag och du sitter i ett flygplan med destination Rom. Du är på väg att göra ditt livs resa genom historien. Uppdraget är att kartlägga kristendomens spridning genom tiderna. Du har länge funderat över var du ska börja, men nu har du bestämt dig för att fokusera på de första 400 åren efter Jesu död.

• Berätta hur de kristna levde under den här tiden, samt hur deras religion får fäste.

Under din resa kommer du ett flertal gånger i kontakt med ordet ”påve”. Du blir intresserad och tar reda på påvens roll i katolska kyrkan, då och nu.
• Vad kommer du fram till?

En dag när du är ute och promenerar på Roms gator träffar du en man som du börjar prata med. Mannen berättar att hans förfäder var ”kättare”. Du tittar oförstående på honom och ber honom förklara.
• Vad berättar mannen?

Du promenerar vidare, fascinerad över vad mannen berättade. Framför dig ser du en enorm byggnad som visar sig vara Peterskyrkan. Du följer med på en guidad tur i och runt kyrkan, efteråt sätter du dig på en bänk för att
reflektera över visningen. Du har många tankar. Här kan du också använda dig av informationen ifrån S:ta Eugenia kyrkan!
• Vad kommer du särskilt ihåg?
• Hur beskrev guiden den katolska mässan?

En kvinna slår sig ned på bänken bredvid dig. Det visar sig att hon är från Mallorca och katolik. Du intresserar dig för den katolska kyrkans utbredning och tar reda på hur den har spridit sig.
• Vad kommer du fram till?

Mörkret faller på och du beger dig till ditt hotell. På väggen hänger en tavla föreställande ett helgon. Du funderar över hur du ska kunna förklara för din chef vad ett helgon är.
• Du bestämmer dig för följande…

På morgonen när du vaknar känner du dig riktigt sjuk. Du kallar på hotellpersonalen, som sänder efter en katolsk präst till ditt rum. Prästen smörjer din panna och dina händer samt ber för dig. Han talar om för dig att detta är
ett av de sju sakramenten inom den katolska kyrkan. Nyfiket frågar du vilka de andra är och vad de innebär.
• Vad berättar han?

Du blir sängliggande under några dagar. Det enda du har att läsa på svenska är en broschyr om Vadstena kloster, som även tar upp klostrens historia samt livet som munk och nunna.
• Vad lär du dig av det du läser?

Under din sjukdomstid funderar du mycket på hur det kommer sig att den kristna kyrkan består av tre inriktningar: den katolska, ortodoxa och protestantiska.
Du blir otålig och orkar inte vänta till du själv kan finna
informationen. Här i sängen får du inget gjort. Du ringer till den svenska ambassaden, som berättar om splittringen.
• Vad säger de om orsakerna och resultatet?

När du tillfrisknat bestämmer du dig för att resa vidare. Flyget bär denna gång av till staden Athen, där du vill fördjupa dina tankar om den ortodoxa kyrkan.
Du bestämmer dig för att gå på en ortodox gudstjänst, vilket du uppfattar som ett skådespel.
• Hur skulle du beskriva denna gudstjänst? Tänk på lokalen,
symbolerna och deltagarna.

Efter gudstjänsten blir du hembjuden till en av åskådarna i kyrkan. Hemmet har några ikoner, vilket du förundras över. Du frågar din vän vilken betydelse ikonerna har i den ortodoxa tron.
• Han svarar…

Din nya vän vill gärna berätta om sin tro. Det visar sig att hans son nyligen har gått igenom dopets ceremoni. Du har hört att inom den ortodoxa kyrkan hör dopet ihop med konfirmationen och nattvarden.
• Vad säger din vän om detta? Hur beskriver han ceremonierna?

Eftersom du har fått så mycket information och intryck av den ortodoxa tron, genom din vän och besöket i kyrkan, väljer du att under några dagar koppla av och njuta av solen. Men ditt uppdrag är ännu inte slutfört... Du har än så länge enbart fördjupat dig inom två av de tre stora kristna kyrkorna. Då pengarna börjar att ta slut tänker du: ”Jag slutför uppdraget i Sverige, det är trots allt protestantiskt”. Du tar tåget, men resan känns längre än vad du har räknat med. När du åker genom Tyskland får
du en lysande idé! Det var här i Wittenberg som Martin Luther, protestantismens grundare levde. Du stannar. Luther intresserar dig, du vill veta lite om hans liv och ännu mer om hans lära.

Du ställer dig frågorna:
- Vem var han?
- Vad var han kritisk mot?
- Vilka konsekvenser fick detta?
• Du känner dig nöjd över din resa och dina resultat. Nu kommer chefen bli
glad! Uppdraget är avslutat och du beger dig av hemåt.

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:40

Egyptens lilla prov … I blogg: http://vrshi.bloggagratis.se/

• Världens första stat
• Nilen
• Det forntida Egypten
• Faraonernas Egypten... Medelhavsmuseet (v46/v47)

I boken:
Sidorna 28-29 + fakta frågor
Sidorna 30-33 + fakta frågor
Sidorna 34-35 + fakta frågor

lycka till!

Obs! prov exet! publiceras ons

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards