Senaste inläggen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:48

Grekisk expansion  Filip II av Makedonien och hans son, Alexander den store, var skickliga ledare som båda ville bygga världens största imperium.
De stora framgångar som nåddes av Alexander den store skulle aldrig ha varit möjliga om inte hans far, Filip II av Makedonien hade banat vägen. Filip II var en briljant taktiker och diplomat. Under sina tjugo år på tronen lyckades han uppfylla flera av sina framtidsplaner för det grekiska imperiet.
Hans framgångar byggde på att han revolutionerade den grekiska krigskonsten. Hans framgångsrika krigståg möjliggjordes tack vare det tunga infanteriet med sina fyra meter långa pikar som riktades ut från täta rektangulära grupper. Hans armé for fram som en virvelvind och efter att ha intagit hela det grekiska fastlandet vände han blicken mot Thracia, Illyrien och sjöhandelsområdena i de norra delarna av Egeiska havet.
Men Filip II skaffade sig också många fiender. Han mördades av en adelsman på hans dotters bröllopsdag. Han var då 46 år gammal och hade gjort Makedonien till det mäktigaste riket i Grekland.

Alexander den store och hans fusionspolitik...
(356–323 f.Kr.) på kort tid skapade ett gigantiskt imperium är numera legendarisk. Han var den främste ledaren av sin tid och hade en outtröttlig vilja att utvidga sitt rike. Hans största framgång kom med ockupationen av Greklands värsta fiende, Persien. Alexanders imperium sträckte sig långt utanför den grekiska världen, ända till Egypten (där han grundade den stora staden Alexandria) och hela vägen till dagens Pakistan.
Alexander ockuperade inte enbart med militär övermakt utan också med skarpsinne: istället för att plundra de länder han övertog styrde han dem rättvist och inordnade folket i hans styre och armé. Detta kallades för fusionspolitik.

Krig och konflikt
Antikens Grekland var ett område inblandat i många konflikter, och krigshistorian är en blandning av fakta och myt.

Det trojanska kriget trähästens triumf...
en av de mest berömda av de grekiska sagorna. När den trojanske prinsen Paris kidnappade Menelaos’ vackra hustru Helena gick grekerna under Menelaos’ bror, kung Agamemnon av Mykene, till motattack för att hämta tillbaka henne. Detta ledde till tio år av blodiga strider. Många grekiska hjältar dog, bland dem Hektor och Akilles.
Kriget kunde vinnas tack vare Odysseus smarta kupp. På hans order gav sig grekerna av, till synes besegrade, och lämnade endast en trähäst kvar. Trojanerna trodde att trähästen var en gåva till gudarna och rullade in den i staden. Men i skymningen kröp grekiska soldater ut ur trähästen och öppnade stadsportarna så att den återvändande grekiska armén lätt kunde ta sig in. Troja brändes sedan ner till marken.
Myten levde kvar ända tills den tyske arkeologen Heinrich Schliemann upptäckte den riktiga staden Troja vilken i själva verket hade brunnit ner cirka 1220 f.Kr Det är numera en vedertagen sanning att det trojanska kriget faktiskt utkämpades, även om det förmodligen handlade mer om handelsvägar än om kärlek.

Perserkrigen
Under hela antiken kom det stora hotet från Persien, ett mäktigt imperium som ofta utvidgade sina gränser. Men under perserkrigen mellan 490–480 f.Kr förändrades plötsligt jämvikten: i flera krig vid Marathon och Salamis försvarade grekerna fastlandet från sin ärkefiende.
Dessa segrar hade en stor betydelse. Tidigare hade Grekland bestått av flera självständiga och ofta rivaliserande polis utan någon egentlig nationsidentitet. Men efter segrarna började de inse sina kulturella likheter. De började titulera sig själva som »greker« och skaffade ett självförtroende som ledde till de stora kulturella framgångarna under 500- och 400-talet f.Kr., särskilt i Aten.

Peloponnesiska kriget
Kriget höll på i 27 år mellan 431–404 f.Kr och olika länder utkämpade krig på Greklands fastland, hela vägen till Sicilien och Bysans.
Kriget startades på grund av politiska meningsskiljaktigheter. Aten hade blivit den rikaste och mäktigaste staden i Grekland och dess demokratiska statsskick hade börjat efterhärmas. Detta uppskattades inte av oligarkier som Sparta, vilka samlade allierade från hela den doriska regionen för att bilda det så kallade peloponnesiska förbundet och gå i krig.


Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:47

Geografi prov exObs! detta är ett prov exempel*

skriv så detaljerad som möjligt om...

1. a.Från vilken tid härstammar större delen av Nordens berggrund? b.Den geologiska historien delas in i fyra tidsåldrar, vilka är dessa?

2. Vulkanism
a. Var finns det vulkaner?
b. Hur bildas vulkaner?
c. Vilka olika sorters vulkaner finns det? Rita om du vill och förklara med ord hur de ser ut.
d. Skriv om vulkanerna som finns i Japan, USA,
Hawaii och Island.
e. Vad är...
• magma
• lava

3. Tellus är "x" år gammal... förklara super kontinenten och dess utveckling

4. Vilka delar består jordklotet av?

5. Hur skulle klimatet i Norden påverkas om Golfströmmen gick mot norr i stället för mot nordöst?

Lycka till!

RR
Copyright © 2006 - SO-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:47

 Förintelsen och tyska nationalsocialismen Begreppsförklaring
Holocaust – brännoffer
Shoah (heb – Katastrof
Förintelsen, Folkmord,
Endlösung der Judenfrage – Den slutliga lösningen på judefrågan
Antisemitism - Fientlighet mot Judar och judendom


Vägen till förintelsen

År Händelse______________________________________

Jan -33 Nationalsocialisternas maktövertagande
April -33 Avsked för judar i statlig tjänst, bojkott av judiska affärer
1935 Nürnberglagarna: judarna fråntas sitt tyska medborgarskap, giftermålslagar, lagar om sexuellt umgänge, kategorisering av judar (hel, halv och kvarts)
Aug. -38 Alla judar ska ha förnamnen Sara och Israel
Okt. -38 ”J” i de tysk-judiska passen (på begäran av SVERIGE och SCHWEIZ)
9 nov. -38 Kristallnatten (riksprogmnatten). Följs av förbud av judiska tidningar organisationer. Förbud för judar att äga och köra bil.
Hösten -38 intensifiering av den s.k ariseringen= beslagtagandet av judisk egendom.
Våren -39 sammanförande av judar i speciella ”judehus”.
1 Sept. -39 Nattligt utegångsförbud och förbud att inneha radio.
Sept.-39 Enstaka massavrättningar, judar förs samman i getton som hade järnvägsförbindningar. Mord på polska intellektuella samt sinnessjuka.
Okt. -39 ”eutanasin inleds= systematiska mord av handikappade i tyska riket. Totalt mördas omkring 100.00 människor i gaskamrar. Detta program kallas T4, avslutas formellt aug -41 men fortgår fram till krigets slut och mördar ytterligare 150.000
Feb -40 de första tyska judarna skickas till Polen
Juli – 40 förbud för judar att inneha telefon
Dec. -40 Himmler talar om fysisk förintelse av Europas judar, ca 5,8 miljoner
15 sept. -41 tvång att bära judestjärna
April -41 Jugoslavien skall göras ”judefritt”
Vår -41 Hitler ger ”kommissarieordern = världsåskådningskrig där politiska motståndare och judar skulle avrättas.
22 juni -41 Barbarossa inleds = kriget mot Sovjet. De s.k insatsstyrkorna startar genast massmord på judar. 1 miljon mördas på ett år.
Sept. -41 försök med giftgas i Auschwist.Från hösten -41 aktiv planering av förintelseprogrammet. Förintelselägren byggs ut.
Okt. -41 utvandring från tyska riket förbjuds
22 jan. -42 Wannseekonferensen = planering av det praktiska genomförandet av förintelsen. Fram till krigets slut mördas 5,8 milj judar samt massmoerd på en rad andra grupper som romer, slavisk befolkning i Östeuropa, ryska krigsfångar.
27 jan. -45 Auschwitz befrias av ”Röda armén”
8 maj -45 Nazityskland kapitulerar

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:46

  Filmtips WW 2Lite filmtips om sevärda filmer om WW 2. Dock ska ni sporta på dagarna och sen får ni kolla film...

Filmer
D-day” svart-vit.
Schindlers List.
Undergången.
Rädda menige Ryan.
Kanonerna på Navvarone
Örnnästet
Pianot.
Ha ett underbart liv
Bron över floden Kwai
Das Boot
Rice of evil 1 och 2
Kellys Hjältar
Pearl Harbor
Battle of britain
Stalingrad
Enemy at the gates
Flags of our fathers går just nu på bio
Den tunna röda linjen
Iwo Jima går just nu på bio




Serien ”Krig och hågkomst”

JK

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:45

FenicienFenicien var ett historiskt landskap bestående av stadsstater i sydöstra medelhavsområdet vid nuvarande Libanons och Syriens kuster.
De feniciska stadsstaterna existerade från cirka 3000 f.Kr fram till tiden för Romarriket.

Folk och språk
Invånarna i Fenicien kallades fenicier (feniker) och de talade fenikiska.
De var ett semitiskt folk och deras språk tillhörde de västsemitiska dialekterna.
I Ugarit utvecklades ett eget alfabet under bronsåldern och stadsstatens dialekt kallas därför ugaritiska.
Denna dialekt försvann omkring 1200 f.Kr Feniciernas språk ersattes gradvis med arameiska från persisk tid och framåt.

Historia
De första feniciska städerna uppstod under det tredje årtusendet f.Kr Byblos blev tidigt en viktig handelskontakt för det forntida Egypten genom sin export av timmer från cederskogarna i Libanons berg.
Maktcentrum skiftade mellan städerna. Tidigt dominerade Byblos, senare Tyrus, som nämns i Gamla Testamentet som en handelspartner till kung Salomo. Feniciens stadsstater lydde tidvis under andra stormakter.
Det forntida Egypten dominerade mer eller mindre landskapet under den sena bronsåldern. Senare underkuvades Fenicien av Assyrien som därifrån mottog tributer av enormt värde. Under 500-talet f.Kr erövrades Fenicien av först Babylonien och därefter av Perserriket.
Alexander den store intog Tyrus år 331 f.Kr och Fenicien tillföll efter hans död Seleukiderriket. Seleukiderna tävlade med den Ptolemaiska dynastin i Egypten över kontrollen av området fram till den romerska erövringen under det första århundradet f.Kr

Handel och kolonisation
En teori är att Assyriens expansion berövade fenicierna så mycket land att det som fanns kvar inte utgjorde tillräcklig odlingsjord för att försörja befolkningen och att fenicierna därmed tvingades till att grundlägga kolonier på andra sidan Medelhavet.

Fenicierna dominerade handeln i Medelhavet i början av det första årtusendet före vår tideräkning. Kartago, romerska rikets medtävlare redan tidigt, var en fenicisk koloni; likaså Kityon på Cypern, Cadiz och Tarsis i Spanien liksom kolonier längs Nordafrikas kust och på medelhavsöarna Ibiza, Malta, Sardinien och Sicilien.

Fenicierna handlade främst med metaller som koppar, silver och tenn.
Deras mest kända handelvara var emellertid den röda purpurfärgen som framställdes av snäckor.
Byblos fick sitt grekiska namn av handeln med papyrus från Egypten till Grekland.

Feniciernas betydelse
Historiskt blev fenicierna kända för att ha uppfunnit ett alfabet som blev upphovet till det grekiska alfabetet och därmed också till vårt latinska.
Fenicierna blev också kända för att ha varit framstående båtbyggare och sjöfarare. De kunde navigera efter stjärnorna på öppet hav.
Polstjärnan kallas på vissa språk den feniciska stjärnan. Det anses belagt att feniciska sjömän rundade Afrika ca 600 f.Kr

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:44

 Faraonernas Egypten.Medelhavsmuséet v46kommer du ihåg detta?

1. Att utrusta en grav (beskriv hur det hela gick till, ansenliga resurser på grav och kultur)

2. Isisirdis mumie och hennes kistor påminner om... kvinnan var dotter till en framgångsrik person som tillverkade något som egyptierna drack varje dag...

3. Hjärtskarabéer av basalt, hittades ofta vid gravarna varför det?

4. Templen, gudarnas hus, var byggda av sten. Kulten i templet kretsades omkring en staty av guden. Hur sköts det hela? Vad gjorde man där? Vad är syften med kulten?

5. Förklara ”dödsboken” och varför var den så viktig

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg


Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:43

Europa

Europa är jordens till ytan näst minsta och till befolkningen tredje största världsdel. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå vid Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna.

Etymologi:
Europa (grekiska), ver ett begrepp för Greklands fastland, och runt 500 f.Kr hade betydelsen sträckts till att inkludera även länderna norr om Grekland.

Den grekiska termen Europa härleds från de grekiska orden för bred (eurys) och ansikte (ops).

Historia
De första människorna kom till Europa för cirka 800 000 år sedan. Med yngre stenåldern och bronsåldern började en lång historia av stora kulturella och ekonomiska omvandlingar, först vid Medelhavet och senare längre norrut och österut.

Stor inflytande hade antikens Grekland samt Romerska Riket, som under en period förenade hela södra Europa och andra kustområden vid Medelhavet i ett Imperium. I Romarriket kunde också den nya religionen kristendomen utbredas snabbt. Under kejsaren Konstantin den store blev kristendomen statsreligion och dess inflytande har fortsatt till vår tid.

Missionärer spred kristendomen över norra och östra Europa. I västra Europa var det konkurrens mellan kejsare och påve om övermakten. Reformationen på 1500-talet delade kyrkan i en katolsk och en protestantisk del. Religionskrig följde på denna delning, och 1618 till 1648 förhärjade trettioåriga kriget stora delar av Mellaneuropa.

Sedan 1400-talet byggde europeiska länder: Spanien, Portugal, Ryssland, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien koloniala Imperier med stora besittningar i Afrika, Amerika och Asien.
Europa har haft ett mycket stort inflytande på andra världsdelar.

På 1700-talet förde upplysningen fram nya ideal som tolerans, människovärde, jämlikhet och frihet. 1789 kom genom franska revolutionen för första gången borgerligheten till makten. I början av 1800-talet hamnade halva Europa under den franske kejsaren Napoleons välde, tills han led nederlag i Ryssland 1812.

Industrialiseringen började i delar av Europa på 1700-talet och förändrade livet för breda befolkningsskikt. Som en följd av arbetarnas fattigdom uppstod på 1800-talet socialistiska rörelser. Dessa tider var också tider av stark strävan mot demokrati, men även av reaktion och imperialism. Både första världskriget (1914 till 1918) och andra världskriget (1939 till 1945) utbröt i Europa och orsakade stor förödelse.

Efter andra världskriget och under kalla kriget var Europa indelat i två stora politisk-ekonomiska block: de socialistiska länderna i Östeuropa och de kapitalistiska länderna i Västeuropa. Det talades då om järnridån som skilde Europas stater från varandra.

Först perestrojka och glasnost ledde i Sovjetunionen i mitten av 1980-talet till en en politisk kursändring. 1989 öppnades östblocket, Berlinmuren föll, och Sovjetunionen och Warszawapakten upplöstes.

Sedan de sista årtiondena på 1900-talet har Europas länder närmat sig varandra, vilket visar sig bland annat genom institutioner som EU.

Geografi
Europa utgör en femtedel av kontinenten Eurasien. Europas yta är cirkus 10,6 miljoner kvadratkilometer. Europas östra gräns definieras vid Uralbergen i Ryssland. Den sydöstra gränsen med Uralfloden. Gränsen fortsätter med Kaspiska havet med Kaukasus. Vidare sträcker sig delningen mot Svarta havet; Bosporen, Marmarasjön utgör gränsen mot Asien.
Medelhavet i syd separerar Europa från Afrika. Västgränsen är Atlanten. Norrut begränsar Norra ishavet.
I praktiken dras gränsen till Europa oftast med större hänsyn till politik, ekonomi och kultur.

Europa används ibland synonymt med Europeiska unionen (EU) och dess 25 medlemsstater. Nästan samtliga europeiska stater är medlemmar i Europarådet, undantagen är Vitryssland och Vatikanstaten.
Landformer
Europa har en lång kust med många halvöar som: Skandinavien, Iberiska, Italien och Balkanhalvön ut i Medelhavet. Längre österut blir Europas landmassa bredare tills gränsen mot Asien nås vid Uralbergen.

Södra Europa är bergigare än norra delen av kontinenten. Bergskedjorna: Alperna, Pyrenéerna och Karpaterna, sänker sig landytan genom kulliga områden ned till stora låga slätter. En båge av högländer finns också längs den nordvästra kusten, med början i västra Skotland och Norge.
Det finns många platåer, floddalar och sänkor. Island och Brittiska öarna är särskilda områden. Det förra är en egen landmassa i norra Atlanten som räknas som en del av Europa, medan de senare är höglandsområden som en gång var förenade med fastlandet tills de åtskildes av stigande vattennivåer.

Floder
Europas längsta flod: Volga med 3531 kilometer därefter Donau med 2850 kilometer. Tredje längst är Ural 2428 km.

Berg
De högsta bergen i Europa inklusive Kaukasus:
Elbrus (5642 m), Ryssland, Kaukasus
Mont Blanc 4808 m; med istäcke), Frankrike– Alperna
Dufourspitze 4634 m; Monte-Rosa-massivet),Schweiz– Alperna

Sjöar
Den största sjön är Ladoga, näst största är Onega och tredje största är Vänern.


Öar
Den största ön är Storbritannien. Andra stora öar är Island, Irland, Sicilien, Sardinien, Korsika, Kreta, Cypern, Själland, Svalbard, Mallorca och Menorca.

Klimat
subtropiskt vid Medelhavet till arktiskt i det nordligaste Norden och Ryssland. I västra Europas kusttrakter är klimatet mycket maritimt, med milda vintrar med mycket nederbörd och milda somrar, det vill säga inte så stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. Inlandet, framförallt i Östeuropa, har dock ett utpräglat kontinentalt med kalla, snörika vintrar och korta, varma somrar. Det arktiska klimatet medför mycket kalla, snörika vintrar och korta, kyliga somrar. Det subtropiska klimatet medför milda, regnrika vintrar och långa, heta somrar.

Natur
i Europa finns det många naturparker. Den största växtligheten i Europa är skog. I norr värms världsdelen av Golfströmmen och Nordatlantiska strömmen. Sydeuropa har medelhavsklimat. Det förekommer ofta torka på sommaren i detta område. Bergskedjorna påverkar också förhållandena. Några av dessa (Alperna, Pyrenéerna) är riktade i öst-västlig riktning och tillåter vinden att bära med stora vattenmassor från havet till inlandet.
Landet med minst skogtäckt yta är Irland 8% och det mest skogbevuxna är Finland 72%.

Dominerar lövskog; med arterna som: bok, björk och ek. I norr, på tajgan, är björken en mycket vanlig art. I Medelhavsområdet har många olivträd planterats.

Demografi
Cirkus 730 miljoner invånare och är därmed efter Asien och Afrika den tredje folkrikaste världsdelen. Europa tillhör de mer tättbefolkade områdena på jorden, med genomsnittlig befolkningstäthet på 66/km².

Språk
97 procent av Europas invånare talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Som lingua franca:engelska, franska, tyska och ryska.

Religion
Kristendomen dominerar helt som Europas huvudreligion. Omkring 79% beräknas vara kristna, främst katoliker, protestanter och ortodoxa. Andra stora religioner är islam och judendomen.

Politik
Europeiska politiska organisationer
I mitten av 1900-talet grundades Europarådet som den första gemensamma europeiska institutionen.

”Europa” i politisk mening betyder ofta Europeiska unionen (EU). Med Maastrichtfördraget 1991 bildades Europeiska unionen, som innefattar de tidigare samarbetena.
Större delen av de länder som tillhörde EFTA, som grundades på 1950-talet, har senare blivit medlemmar av EU. I dag har EU 25 medlemsländer.

Organisationer
Europeiska unionen
Europarådet
EFTA
OSSE

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:43

Eu projektEuropa kurs so7

Upptakt

På denna sida får du inspiration och en inblick om Eu-projektet*.
Skrolla så att du kan titta på all information och länkar

Innan du börjar kanske det kan vara bra att titta på mål & kriterier.

Läs igenom din arbetsgång
Titta på själva uppdraget.
Vad behöver du lära dig för att klara av ditt uppdrag?
Gör en lista över
* vad du redan kan/vet
* vad du behöver lära dig
* vilka frågor du har
* tankar som dyker upp & övrigt

Länkar till EU projekt:

kartor
EU
EUROPA

***
Europa (del I grupparbete) vecka 35-36

du skall arbeta i grupp med fakta om ett EU-område (det kan vara ex: klimat, ekonomi, sysselsättning...)

Arbetsgång >>> v35-v36 7a-7b
a. gruppindelning
b. tema/idé (vad?)
c. hämtning av info. (när?)
d. form av redovisning (hur?)

se även...
Behöver du Tips?

Redovisningsdagar:
7a tisdag 12/09
7b torsdag 07/09


varje gång arbetsgruppen träffas skall skrivas protokoll*
bestämt ämne att arbeta med / idé
uppdelning av arbete
bestämt sättet att leverera arbete
varje grupp skall redovisa arbete//skall lämna protokollet

Obs! glöm inte att:
varje medlem skriver på följande sätt:
(a4 /12p /NTimes Roman /1,5 radavstånd och Källa till upphämtade information) och grupp protokoll.

Lycka till! ;-)




Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards