Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Grekisk expansion

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:48

Grekisk expansion  Filip II av Makedonien och hans son, Alexander den store, var skickliga ledare som båda ville bygga världens största imperium.
De stora framgångar som nåddes av Alexander den store skulle aldrig ha varit möjliga om inte hans far, Filip II av Makedonien hade banat vägen. Filip II var en briljant taktiker och diplomat. Under sina tjugo år på tronen lyckades han uppfylla flera av sina framtidsplaner för det grekiska imperiet.
Hans framgångar byggde på att han revolutionerade den grekiska krigskonsten. Hans framgångsrika krigståg möjliggjordes tack vare det tunga infanteriet med sina fyra meter långa pikar som riktades ut från täta rektangulära grupper. Hans armé for fram som en virvelvind och efter att ha intagit hela det grekiska fastlandet vände han blicken mot Thracia, Illyrien och sjöhandelsområdena i de norra delarna av Egeiska havet.
Men Filip II skaffade sig också många fiender. Han mördades av en adelsman på hans dotters bröllopsdag. Han var då 46 år gammal och hade gjort Makedonien till det mäktigaste riket i Grekland.

Alexander den store och hans fusionspolitik...
(356–323 f.Kr.) på kort tid skapade ett gigantiskt imperium är numera legendarisk. Han var den främste ledaren av sin tid och hade en outtröttlig vilja att utvidga sitt rike. Hans största framgång kom med ockupationen av Greklands värsta fiende, Persien. Alexanders imperium sträckte sig långt utanför den grekiska världen, ända till Egypten (där han grundade den stora staden Alexandria) och hela vägen till dagens Pakistan.
Alexander ockuperade inte enbart med militär övermakt utan också med skarpsinne: istället för att plundra de länder han övertog styrde han dem rättvist och inordnade folket i hans styre och armé. Detta kallades för fusionspolitik.

Krig och konflikt
Antikens Grekland var ett område inblandat i många konflikter, och krigshistorian är en blandning av fakta och myt.

Det trojanska kriget trähästens triumf...
en av de mest berömda av de grekiska sagorna. När den trojanske prinsen Paris kidnappade Menelaos’ vackra hustru Helena gick grekerna under Menelaos’ bror, kung Agamemnon av Mykene, till motattack för att hämta tillbaka henne. Detta ledde till tio år av blodiga strider. Många grekiska hjältar dog, bland dem Hektor och Akilles.
Kriget kunde vinnas tack vare Odysseus smarta kupp. På hans order gav sig grekerna av, till synes besegrade, och lämnade endast en trähäst kvar. Trojanerna trodde att trähästen var en gåva till gudarna och rullade in den i staden. Men i skymningen kröp grekiska soldater ut ur trähästen och öppnade stadsportarna så att den återvändande grekiska armén lätt kunde ta sig in. Troja brändes sedan ner till marken.
Myten levde kvar ända tills den tyske arkeologen Heinrich Schliemann upptäckte den riktiga staden Troja vilken i själva verket hade brunnit ner cirka 1220 f.Kr Det är numera en vedertagen sanning att det trojanska kriget faktiskt utkämpades, även om det förmodligen handlade mer om handelsvägar än om kärlek.

Perserkrigen
Under hela antiken kom det stora hotet från Persien, ett mäktigt imperium som ofta utvidgade sina gränser. Men under perserkrigen mellan 490–480 f.Kr förändrades plötsligt jämvikten: i flera krig vid Marathon och Salamis försvarade grekerna fastlandet från sin ärkefiende.
Dessa segrar hade en stor betydelse. Tidigare hade Grekland bestått av flera självständiga och ofta rivaliserande polis utan någon egentlig nationsidentitet. Men efter segrarna började de inse sina kulturella likheter. De började titulera sig själva som »greker« och skaffade ett självförtroende som ledde till de stora kulturella framgångarna under 500- och 400-talet f.Kr., särskilt i Aten.

Peloponnesiska kriget
Kriget höll på i 27 år mellan 431–404 f.Kr och olika länder utkämpade krig på Greklands fastland, hela vägen till Sicilien och Bysans.
Kriget startades på grund av politiska meningsskiljaktigheter. Aten hade blivit den rikaste och mäktigaste staden i Grekland och dess demokratiska statsskick hade börjat efterhärmas. Detta uppskattades inte av oligarkier som Sparta, vilka samlade allierade från hela den doriska regionen för att bilda det så kallade peloponnesiska förbundet och gå i krig.


Copyright © 2007 - SO-blogg. RR

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards