Senaste inläggen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:42

  Esplanadsystemet.
.

Där gamla kåkar stodo tätt
och skymde ljuset för varandra,
dit sågs en dag med stång och spett
en skara ungfolk muntert vandra.

Och snart i sky
stod damm och boss,
då plank och läkt
de bröto loss.
Det rutna trät,
så torrt som snus,
det virvlar om
med kalk och grus.

Och kackan högg
och stången bröt
och väggen föll
för kraftig stöt.

Och skrapan rev
och tången nöp, att taket föll
och skorsten stöp.

Från kåk till kåk
man sig beger,
från syll till ås,
allt brytes ner.

En gammal man går där förbi
och ser med häpnad hur man river.
Han stannar; tycktes ledsen bli,
när bland ruinerna han kliver.

-"Vad skall ni bygga här, min vän?
Skall här bli nya Villastaden?"
-"Här skall ej byggas upp igen!
Här röjes blott för esplanaden!"

-"Ha! Tidens sed: att riva hus!
Men bygga upp? - Det är förskräckligt!"
-"Här rivs för att få luft och ljus;
Är kanske inte det tillräckligt?"

Esplanadsystemet av August Strindberg



Copyright © 2006 - so-blogg.se

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:41

En resa i kristendomenett UpPdRaG...

Det är en solig dag och du sitter i ett flygplan med destination Rom. Du är på väg att göra ditt livs resa genom historien. Uppdraget är att kartlägga kristendomens spridning genom tiderna. Du har länge funderat över var du ska börja, men nu har du bestämt dig för att fokusera på de första 400 åren efter Jesu död.

• Berätta hur de kristna levde under den här tiden, samt hur deras religion får fäste.

Under din resa kommer du ett flertal gånger i kontakt med ordet ”påve”. Du blir intresserad och tar reda på påvens roll i katolska kyrkan, då och nu.
• Vad kommer du fram till?

En dag när du är ute och promenerar på Roms gator träffar du en man som du börjar prata med. Mannen berättar att hans förfäder var ”kättare”. Du tittar oförstående på honom och ber honom förklara.
• Vad berättar mannen?

Du promenerar vidare, fascinerad över vad mannen berättade. Framför dig ser du en enorm byggnad som visar sig vara Peterskyrkan. Du följer med på en guidad tur i och runt kyrkan, efteråt sätter du dig på en bänk för att
reflektera över visningen. Du har många tankar. Här kan du också använda dig av informationen ifrån S:ta Eugenia kyrkan!
• Vad kommer du särskilt ihåg?
• Hur beskrev guiden den katolska mässan?

En kvinna slår sig ned på bänken bredvid dig. Det visar sig att hon är från Mallorca och katolik. Du intresserar dig för den katolska kyrkans utbredning och tar reda på hur den har spridit sig.
• Vad kommer du fram till?

Mörkret faller på och du beger dig till ditt hotell. På väggen hänger en tavla föreställande ett helgon. Du funderar över hur du ska kunna förklara för din chef vad ett helgon är.
• Du bestämmer dig för följande…

På morgonen när du vaknar känner du dig riktigt sjuk. Du kallar på hotellpersonalen, som sänder efter en katolsk präst till ditt rum. Prästen smörjer din panna och dina händer samt ber för dig. Han talar om för dig att detta är
ett av de sju sakramenten inom den katolska kyrkan. Nyfiket frågar du vilka de andra är och vad de innebär.
• Vad berättar han?

Du blir sängliggande under några dagar. Det enda du har att läsa på svenska är en broschyr om Vadstena kloster, som även tar upp klostrens historia samt livet som munk och nunna.
• Vad lär du dig av det du läser?

Under din sjukdomstid funderar du mycket på hur det kommer sig att den kristna kyrkan består av tre inriktningar: den katolska, ortodoxa och protestantiska.
Du blir otålig och orkar inte vänta till du själv kan finna
informationen. Här i sängen får du inget gjort. Du ringer till den svenska ambassaden, som berättar om splittringen.
• Vad säger de om orsakerna och resultatet?

När du tillfrisknat bestämmer du dig för att resa vidare. Flyget bär denna gång av till staden Athen, där du vill fördjupa dina tankar om den ortodoxa kyrkan.
Du bestämmer dig för att gå på en ortodox gudstjänst, vilket du uppfattar som ett skådespel.
• Hur skulle du beskriva denna gudstjänst? Tänk på lokalen,
symbolerna och deltagarna.

Efter gudstjänsten blir du hembjuden till en av åskådarna i kyrkan. Hemmet har några ikoner, vilket du förundras över. Du frågar din vän vilken betydelse ikonerna har i den ortodoxa tron.
• Han svarar…

Din nya vän vill gärna berätta om sin tro. Det visar sig att hans son nyligen har gått igenom dopets ceremoni. Du har hört att inom den ortodoxa kyrkan hör dopet ihop med konfirmationen och nattvarden.
• Vad säger din vän om detta? Hur beskriver han ceremonierna?

Eftersom du har fått så mycket information och intryck av den ortodoxa tron, genom din vän och besöket i kyrkan, väljer du att under några dagar koppla av och njuta av solen. Men ditt uppdrag är ännu inte slutfört... Du har än så länge enbart fördjupat dig inom två av de tre stora kristna kyrkorna. Då pengarna börjar att ta slut tänker du: ”Jag slutför uppdraget i Sverige, det är trots allt protestantiskt”. Du tar tåget, men resan känns längre än vad du har räknat med. När du åker genom Tyskland får
du en lysande idé! Det var här i Wittenberg som Martin Luther, protestantismens grundare levde. Du stannar. Luther intresserar dig, du vill veta lite om hans liv och ännu mer om hans lära.

Du ställer dig frågorna:
- Vem var han?
- Vad var han kritisk mot?
- Vilka konsekvenser fick detta?
• Du känner dig nöjd över din resa och dina resultat. Nu kommer chefen bli
glad! Uppdraget är avslutat och du beger dig av hemåt.

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:40

Egyptens lilla prov … I blogg: http://vrshi.bloggagratis.se/

• Världens första stat
• Nilen
• Det forntida Egypten
• Faraonernas Egypten... Medelhavsmuseet (v46/v47)

I boken:
Sidorna 28-29 + fakta frågor
Sidorna 30-33 + fakta frågor
Sidorna 34-35 + fakta frågor

lycka till!

Obs! prov exet! publiceras ons

Källa: RR
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:39

 det är många som undrar... 

öppnar man ett forum/lägga in kommentarer/publicera egna artiklar till
VRs - SO-Blogg

Det är roligt att ni skriver tills oss/vill publicera egna artiklar/publicera kommentarer mm.

Det du skriver kan läsas av många!

Regler
Uppge alltid namn och grupp
Skriv kort (word dok.)
Lagar och etiska regler
Ett urval publiceras


Uppge alltid namn och adress
Du måste alltid uppge namn, klass/grupp för insändarredaktionen. E-postadress räcker inte.
Insändare underskrivna med ditt riktiga namn, inte bara signatur, har förtur. Du kan välja att publicera med signatur (skriv detta).

Skriv kort
Skriv gärna kort. Fler läser de korta insändarna. Dina funderingar/åsikter får därför minst lika stort genomslag med ett kort inlägg som med ett långt. Vi tar inte in insändare som är över 2 500 tecken (inklusive mellanslag).

Etiska regler
Insändare som publiceras på VRs - SO-Blogg lyder under samma regler som all annan text för vår skola.

Det innebär att vi inte publicerar texter som strider mot gällande regler eller etiska regler för skolan. Förtal, i form av nedsättande eller kränkande omdömen om enskilda personer eller grupper, publiceras inte. Samma sak gäller till exempel för insändare som strider mot diskriminering och innehåller nedsättande omdömen om grupper på grund av kön, ras, religion, sexuell läggning eller hudfärg.


Copyright © 2007 - SO-blogg. x-Redaktionen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:38

Det forntida EgyptenDet forntida Egypten framträdde som en enad stat omkring 3100 f.Kr Arkeologiska fynd tyder på att ett välutvecklat egyptiskt samhälle har existerat under betydligt längre tid.
Omkring 6000 f.Kr hade stenålderns människor utvecklat ett välorganiserat jordbruk i Nildalen.

Omkring ca 3100 f.Kr en härskare känd under namnet Menes enat Egypten, och han inledde den långa följd av 30 faraoniska dynastier - den kungalängd som brukar få tjänstgöra som kronologisk referensram tillsammans med Gamla riket, Mellersta riket och Nya riket. Pyramiderna, de enda av världens sju underverk som överlevt in i vår tid, byggdes under den fjärde dynastin från omkring 2570 f.Kr i Giza, och de vittnar än idag om faraonernas enorma makt.
Det kom ändå att dröja till det Nya riket innan Egypten hade nått höjden av sin makt omkring 1567-1085 f.Kr., och dess kontakter sträckte sig från Kreta i norr till Nubien i söder, från Libyen i väster till stora delar av Främre Orienten i öster.

Klimatet i norra Afrika har varit betydligt fuktigare än det är idag. Stora delar av dagens Saharaöken brukades fram till omkring 4000 f.Kr då en stor klimatförändring ägde rum och människor började bosätta sig i Nildalen där översvämningar och skyfall gjorde jorden fuktig och näringsrik. Egyptierna lärde sig så på hösten och skörda på våren efter den varma vintern.

Före omkring 3100 f.Kr bestod Egypten två delar:
Nedre Egypten vid Nildeltat i norr
Övre Egypten i söder.

De två delarna enades under den legendariske förste kungen Menes, endast känd från hieroglyfer på rituella sminkpaletter och Egyptens härskare efter honom kallade sig härskare av Övre och Nedre Egypten och deras regalier innehöll symboler för de båda rikena.

Med Menes flyttades makten från de lokala, autonoma byarna kallade nomos till en central administration som utsåg lokala monarker och som lät uppföra tempel i trä och sandsten som också fungerade som administrationsbyggnader. Den äldsta kvarvarande byggnaden från denna tid är den grav som byggdes för kung Zoser av hans rådgivare Imhotep. slutet av av 2600-talet började man bygga den gigantiska Cheopspyramiden vid Giza.

Begravningsritualerna från fördynastisk tid fortlevde bland bönderna under den arkaiska tiden men de rika började uppföra mastabor, föregångarna till pyramiderna.

Faraonerna under 1:a Dynastin, samt 2:a Dynastin, härstammade från staden Thinis och kallades därför de Thiniska dynastierna.

Staden Thinis låg något norr om Abydos, nära byn Girga. Första dynastins gravar fanns i Abydos och andra dynastins gravar fanns i Sakkara. Människooffer förekom i samband med begravningen av faraon, men detta upphörde i och med slutet på dynastin.

Huvudstaden under denna period var Memfis (Men-nefer). Egypten under första dynastin bestod av större delen av Nildalen upp till första katarakten i Aswan.

Man tror att det Gamla riket började med den tredje dynastin.
Denna dynasti var den första som började bygga pyramider. Den första historiskt belagda pyramiden tillskrivs arkitekten Imhotep, som när han byggde en grav åt faraonen Djoser, var den första att tillämpa metoden att bygga ett antal mastabor ovanpå varandra i minskande storlek, vilka formade en trappa. Byggnaden kallas för Djosers Trappstegspyramid – vilken var avsedd att tjäna som en gigantisk trapp som den döde faraonens själ skulle använda för att nå himlen. Imhoteps prestation ansågs vara av sådan vikt att han senare upphöjdes till gud av egyptierna.

Efter denna första period byggdes flera andra pyramider, av vilka några övergavs innan de var färdiga. En berömd pyramid är ”Den Böjda Pyramiden”: halvvägs upp verkar det som om pyramidbyggarna började frukta att pyramidsidorna sluttade i en alltför kraftig vinkel, vilket innebar att de gjorde pyramidens topp trubbigare än nederdelen, vilket skapade en pyramid med egendomligt utseende.

Handelsförbindelser med Syrien förekom växte fram under den fjärde dynastin. Det finns vissa belägg för att Egypten omkring 2675 f.Kr började importera timmer från Libanon. Omkring 2575 f.Kr sätter faraonen Khufu (även känd som Cheops) sina spår i landskapet. Som viloplats åt honom byggs den största och mest kända pyramiden av dem alla, den stora pyramiden i Giza. När man betraktar gruppen av pyramider på Gizaplatån tycks den inte vara störst, men det beror på att den som ser störst ut är bygd på mark som är högre belägen, men Cheopspyramiden är tio meter högre.

Faronen Khufu var också ansvarig för att skicka expeditioner till Nubien för att hämta slavar och andra värdefulla varor. Det är osannolikt att dessa slavar blivit använda för att bygga de egyptiska monumenten, åtminstone inte till en början, eftersom de var ganska få. En populär teori är att det var det gamla Egyptens bönder som byggde pyramiderna och de övriga monumenten under Nilens översvämmingar. Detta är en attraktiv teori av flera skäl. När Nilen översvämmades hade stora delar av Egyptens befolkning ingenstans att bo. Nilen översvämmades ända fram till ökenranden och täckte all odlingsmark och flertalet bostadsområden. Om det erbjöds arbete med att bygga pyramider och monument under översvämningsperioden skulle det inneburit en chans för bönderna att förse sina familjer med mat och bostad. (Naturligtvis skulle hela betalningen bestått av skattemedel som bönderna själva fått betala vid sködesäsongen, men det var faraonväldets natur.) Denna teori skulle också erbjuda en förklaring till hur riket blivit så stabilt under många hundra år. Pyramidbygget fortsatte under lång tid och det finns hela 80 kända pyramidlokaliseringar, även om alla dessa inte är bevarade.

En effekt av anläggandet av de stora tempel- och pyramidbyggena var att de krävde en omfattande administration för att genomföra. Detta befrämjade framväxten av en klass av högre tjänstemän, vilket ledde till att flera maktcentra uppstod och kungamakten försvagades.

I slutet av det gamla riket försvagas kungamakten och riket härjas av svält. En teori är att ett plötsligt, globalt klimatomslag, i form av en sänkning av medeltemperaturen, minskade nederbörden i Egypten, Etiopien och Östafrika under två till tre decennier. Detta leder i sin tur till att Nilens årliga översvämning blev mindre vilket ledde till massvält.

Den siste faraon i den 6:e dynastin var Pepi II, som antas ha regerat i 94 år, längre än någon annan monark i historien. Han var 6 år gammal när han tillträdde tronen och 100 år gammal när han dog. Den senare perioden av hans regeringstid kännetecknades av ineffektivitet beroende på Pepis höga ålder. När han dog föll det Gamla Riket sönder.


Första mellantiden
Den Första mellantiden präglas av inre stridigheter och sönderfall. Den verkliga makten ligger hos ett antal länsfurstar som ställs inför utmaningen att hantera omfattande svält. Omkring 2160 f.Kr försöker en ny faraoätt att återförena Nedre Egypten från huvudstaden Heracleopolis. Under tider återförenar en annan rivaliserande släkt, med sin bas i Thebe, Övre Egypten. En sammandrabbning mellan de två rivaliserande dynastierna var oundviklig. Faraon från Heracleopolis härstammade från en farao vid namn Akhtoy och de första fyra faraonerna från Thebe hette Inyotef eller Antef och tillhörde den 11:e dynastin. Efter ett sekel präglat av stridigheter vinner Thebe striden om vilken stad som ska vara huvudstad för Egypten.

forts...


Källa: RR//Mc Kay
Copyright © 2006 - vrs-blogg

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:38

Design projekt
några funderar dräkt
många arbetar med olika aspekt
och ger sig direkt
och anordnar det hela korrekt

andra låter som en köksfläkt
och hittar på olika defekt,
med respekt…
men arbetet blir fräckt

”de’ e’roligt me’projekt”
när idén blir kläckt
designen blir upptäckt
och materialet räckt!

en annan aspekt
gäller folkdräkt
eller festdräkt
eller vist e’re’käckt!

men läraren måste se till att det hela blir korrekt
och hon säger direkt
att designen är korrekt

man gör också prospekt
så att man visar objekt
för hela design projekt
så att man avrundar perfekt!

Copyright © 2006 - so-blogg.se

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:34

DemokratinEtymologi/Historia
Demokrati (grekiskans demos, "folket", och kratein,"folkvälde"), majoritetsstyre, är ett styrelseskick med allmänna val, där landet styrs enligt folkets uttryckta/egen vilja. Motsatsen blir autokrati.

Demokrati som politisk styrelseform har genom historien "tolkats" på olika sätt. I det klassiska Grekland som i moderna styrelseformer har alltid några personer uteslutits som "okvalificerade". De personer som var kvalificerade att betecknas som folket (med politiskt inflytande) var de som var medborgare, inom den klassiska definitionen; inte medborgare av en nationalstat utan av en stadsstat, till exempel: Athen, Sparta eller Rom.

läs även...

abc-om valet*
Valtermer/Ordbok
KALENDARIUM*
mitt parti
vecka 37 fredagen den 15 VRS röstar också! För mer info kontakta din lärare
Val Resultat*

Copyright © vrs/so 2006

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:33

Cumbre vieja
Cumbre Vieja är ett vulkaniskt område på ön La Palma i ögruppen Kanarieöarna.
Vulkanen är 2 400 meter hög och är en aktiv vulkan som har oregelbundna utbrott. Vissa forskare varnar för att det vid nästa utbrott kan utlösa en katastrof, då man befarar att ett stort klippblock (mellan 150 till 500 km³ stort) kommer att rasa ner i havet och orsaka en jättevåg.
En gigantisk tsunami som enligt beräkningarna skulle kunna ödelägga stora delar av Nordamerikas östkust.

Framtida hot
Orsaken till forskarnas oro beror på själva berget, som är uppbyggd av en hård och en mjukare bergart. Forskare har undersökt bergets inre och funnit vattensamlingar. De ständiga regnen över ön, gör att regnvattnet rinner ner i berget och samlas i den mjuka bergtypen och bildar så kallade vattenväggar.
När nästa utbrott sker så hettas vattnet upp i vattenväggarna och till slut klarar inte berget av att hålla kvar ena sidan av berget, varvid bergsidan mot havet kollapsar och skulle då pressa upp en stor våg.
Men ingen är helt säker på vad som kommer att hända. Andra grupper av forskare hävdar att det inte är troligt att ett helt stycke skulla kollapsa, snarare skulle flera småstycken under en tid slå ner i vattnet och inte orsaka några större problem.

Worst case scenario
Om det värsta skulle inträffa kommer USA:s östkust att drabbas. Från Washington D.C till Miami i söder. Kanske till och med New York i värsta fall. Karibien och Norra Sydamerika kommer att drabbas. Speciellt de Små Antillerna (Jungfruöarna, Barbados och Grenadinerna) kommer att översköljas helt. Vågen skulle färdas över Atlanten i upp till 700 km/h.
Den första vågen anländer till kusterna inom 1 - 2 timmar över Atlanten, när de närmar sig grundare vatten pressas vågen sig uppåt och kan nå en höjd på upp till 25-30 meter. Och de andra, mindre, eftervågorna kommer ca 7 - 10 timmar efteråt. Det är inte bara USA och Sydamerika som kommer att drabbas. Även norra Nordamerika och kanske till och med Grönland, men förödelsen blir inte lika stor där.
Detta innebär katastrofvarning för stora delar av USA. Men med dagens teknologi så kommer troligtvis alla människor i den närhet att evakueras i god tid. Samt kommer man också kunna förutse när och hur Cumbre Vieja kommer att få sitt utbrott.

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards