Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Europa

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 10:43

Europa

Europa är jordens till ytan näst minsta och till befolkningen tredje största världsdel. Sedan 1700-talet har gränsen mellan Europa och Asien vanligen ansetts gå vid Uralbergen, Uralfloden, Kaspiska havet, Kaukasus, Svarta havet, Bosporen, Marmarasjön och Dardanellerna.

Etymologi:
Europa (grekiska), ver ett begrepp för Greklands fastland, och runt 500 f.Kr hade betydelsen sträckts till att inkludera även länderna norr om Grekland.

Den grekiska termen Europa härleds från de grekiska orden för bred (eurys) och ansikte (ops).

Historia
De första människorna kom till Europa för cirka 800 000 år sedan. Med yngre stenåldern och bronsåldern började en lång historia av stora kulturella och ekonomiska omvandlingar, först vid Medelhavet och senare längre norrut och österut.

Stor inflytande hade antikens Grekland samt Romerska Riket, som under en period förenade hela södra Europa och andra kustområden vid Medelhavet i ett Imperium. I Romarriket kunde också den nya religionen kristendomen utbredas snabbt. Under kejsaren Konstantin den store blev kristendomen statsreligion och dess inflytande har fortsatt till vår tid.

Missionärer spred kristendomen över norra och östra Europa. I västra Europa var det konkurrens mellan kejsare och påve om övermakten. Reformationen på 1500-talet delade kyrkan i en katolsk och en protestantisk del. Religionskrig följde på denna delning, och 1618 till 1648 förhärjade trettioåriga kriget stora delar av Mellaneuropa.

Sedan 1400-talet byggde europeiska länder: Spanien, Portugal, Ryssland, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien koloniala Imperier med stora besittningar i Afrika, Amerika och Asien.
Europa har haft ett mycket stort inflytande på andra världsdelar.

På 1700-talet förde upplysningen fram nya ideal som tolerans, människovärde, jämlikhet och frihet. 1789 kom genom franska revolutionen för första gången borgerligheten till makten. I början av 1800-talet hamnade halva Europa under den franske kejsaren Napoleons välde, tills han led nederlag i Ryssland 1812.

Industrialiseringen började i delar av Europa på 1700-talet och förändrade livet för breda befolkningsskikt. Som en följd av arbetarnas fattigdom uppstod på 1800-talet socialistiska rörelser. Dessa tider var också tider av stark strävan mot demokrati, men även av reaktion och imperialism. Både första världskriget (1914 till 1918) och andra världskriget (1939 till 1945) utbröt i Europa och orsakade stor förödelse.

Efter andra världskriget och under kalla kriget var Europa indelat i två stora politisk-ekonomiska block: de socialistiska länderna i Östeuropa och de kapitalistiska länderna i Västeuropa. Det talades då om järnridån som skilde Europas stater från varandra.

Först perestrojka och glasnost ledde i Sovjetunionen i mitten av 1980-talet till en en politisk kursändring. 1989 öppnades östblocket, Berlinmuren föll, och Sovjetunionen och Warszawapakten upplöstes.

Sedan de sista årtiondena på 1900-talet har Europas länder närmat sig varandra, vilket visar sig bland annat genom institutioner som EU.

Geografi
Europa utgör en femtedel av kontinenten Eurasien. Europas yta är cirkus 10,6 miljoner kvadratkilometer. Europas östra gräns definieras vid Uralbergen i Ryssland. Den sydöstra gränsen med Uralfloden. Gränsen fortsätter med Kaspiska havet med Kaukasus. Vidare sträcker sig delningen mot Svarta havet; Bosporen, Marmarasjön utgör gränsen mot Asien.
Medelhavet i syd separerar Europa från Afrika. Västgränsen är Atlanten. Norrut begränsar Norra ishavet.
I praktiken dras gränsen till Europa oftast med större hänsyn till politik, ekonomi och kultur.

Europa används ibland synonymt med Europeiska unionen (EU) och dess 25 medlemsstater. Nästan samtliga europeiska stater är medlemmar i Europarådet, undantagen är Vitryssland och Vatikanstaten.
Landformer
Europa har en lång kust med många halvöar som: Skandinavien, Iberiska, Italien och Balkanhalvön ut i Medelhavet. Längre österut blir Europas landmassa bredare tills gränsen mot Asien nås vid Uralbergen.

Södra Europa är bergigare än norra delen av kontinenten. Bergskedjorna: Alperna, Pyrenéerna och Karpaterna, sänker sig landytan genom kulliga områden ned till stora låga slätter. En båge av högländer finns också längs den nordvästra kusten, med början i västra Skotland och Norge.
Det finns många platåer, floddalar och sänkor. Island och Brittiska öarna är särskilda områden. Det förra är en egen landmassa i norra Atlanten som räknas som en del av Europa, medan de senare är höglandsområden som en gång var förenade med fastlandet tills de åtskildes av stigande vattennivåer.

Floder
Europas längsta flod: Volga med 3531 kilometer därefter Donau med 2850 kilometer. Tredje längst är Ural 2428 km.

Berg
De högsta bergen i Europa inklusive Kaukasus:
Elbrus (5642 m), Ryssland, Kaukasus
Mont Blanc 4808 m; med istäcke), Frankrike– Alperna
Dufourspitze 4634 m; Monte-Rosa-massivet),Schweiz– Alperna

Sjöar
Den största sjön är Ladoga, näst största är Onega och tredje största är Vänern.


Öar
Den största ön är Storbritannien. Andra stora öar är Island, Irland, Sicilien, Sardinien, Korsika, Kreta, Cypern, Själland, Svalbard, Mallorca och Menorca.

Klimat
subtropiskt vid Medelhavet till arktiskt i det nordligaste Norden och Ryssland. I västra Europas kusttrakter är klimatet mycket maritimt, med milda vintrar med mycket nederbörd och milda somrar, det vill säga inte så stora temperaturskillnader mellan vinter och sommar. Inlandet, framförallt i Östeuropa, har dock ett utpräglat kontinentalt med kalla, snörika vintrar och korta, varma somrar. Det arktiska klimatet medför mycket kalla, snörika vintrar och korta, kyliga somrar. Det subtropiska klimatet medför milda, regnrika vintrar och långa, heta somrar.

Natur
i Europa finns det många naturparker. Den största växtligheten i Europa är skog. I norr värms världsdelen av Golfströmmen och Nordatlantiska strömmen. Sydeuropa har medelhavsklimat. Det förekommer ofta torka på sommaren i detta område. Bergskedjorna påverkar också förhållandena. Några av dessa (Alperna, Pyrenéerna) är riktade i öst-västlig riktning och tillåter vinden att bära med stora vattenmassor från havet till inlandet.
Landet med minst skogtäckt yta är Irland 8% och det mest skogbevuxna är Finland 72%.

Dominerar lövskog; med arterna som: bok, björk och ek. I norr, på tajgan, är björken en mycket vanlig art. I Medelhavsområdet har många olivträd planterats.

Demografi
Cirkus 730 miljoner invånare och är därmed efter Asien och Afrika den tredje folkrikaste världsdelen. Europa tillhör de mer tättbefolkade områdena på jorden, med genomsnittlig befolkningstäthet på 66/km².

Språk
97 procent av Europas invånare talar språk som tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Som lingua franca:engelska, franska, tyska och ryska.

Religion
Kristendomen dominerar helt som Europas huvudreligion. Omkring 79% beräknas vara kristna, främst katoliker, protestanter och ortodoxa. Andra stora religioner är islam och judendomen.

Politik
Europeiska politiska organisationer
I mitten av 1900-talet grundades Europarådet som den första gemensamma europeiska institutionen.

”Europa” i politisk mening betyder ofta Europeiska unionen (EU). Med Maastrichtfördraget 1991 bildades Europeiska unionen, som innefattar de tidigare samarbetena.
Större delen av de länder som tillhörde EFTA, som grundades på 1950-talet, har senare blivit medlemmar av EU. I dag har EU 25 medlemsländer.

Organisationer
Europeiska unionen
Europarådet
EFTA
OSSE

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards