Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Tsunamin

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:50

Tsunamin
En tsunami kan skapas av jordbävningar, vulkanutbrott, explosioner, jordskred och meteornedslag.
Själva ordet tsunami betyder "hamn våg".
Namnet är japanskt och består av orden "tsu" och "nami". Ordet "tsu" betyder hamn och "nami" betyder våg.

Vad är det för skillnad på tsunamis och andra vågor?

En tsunami skapas inte av vinden som vanliga vågor. En våg som skapas av vinden är en så kallad "grund våg". Det betyder att det djup som påverkas av vågen är relativt grunt. En tsunami å andra sidan påverkar väldigt djupt ned under ytan.

Vanliga vågor kommer nästan alltid i en tät ström. Våg på våg följer med bara kanske fem till tio sekunders mellanrum och ibland ännu tätare. Våglängden (avståndet från vågtopp till vågtopp) är väldigt kort. Det är mycket ovanligt att våglängden överstiger 150 meter. När det gäller tsunamis så är våglängder på 100 kilometer inte ovanligt och tidsavståndet kanske en timme långt. Det säger ganska mycket om hur mycket som skiljer de olika typerna åt. Ute på havet är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att urskilja en tsunami från en vanlig våg. Det beror på att havsdjupet är så stort. Ju större skillnad det är mellan våglängden och havsdjupet desto högre blir vågen. Det är bland annat därför en tsunami växer till otroliga höjder när den närmar sig kusten.

Hur skapar en jordbävning en tsunami?

När en jordbävning utbryter under vattnet så blir vattnet ovanför flyttat ur sitt normala läge. Detta läge är i jämvikt i förhållande till vattnet runtomkring, så när jämvikten rubbas så försöker vattnet återskapa jämvikten. Detta sker på grund av gravitationen. Så när stora områden under vattnet drabbas av en jordbävning är det stor risk att en tsunami bildas.
Dessa rörelser behöver inte vara skapade av en jordbävning. I områden där kontinentalplattor möts så kan tsunamis också uppkomma.

Vad händer med en tsunami när den närmar sig land?
När en tsunami närmar sig land och djupet minskar ändrar vågen helt karaktär. Vi sa ju tidigare att en våg rör sig snabbar ju djupare det är, vilket leder till att vågen saktar in när den närmar sig land. Den energi som vågen har är dock konstant. Detta innebär att vågen omvandlar sin rörelseenergi så att den istället växer på höjden.
När en tsunami närmar sig land kan den se ut som ett snabbt ökande tidvatten, en serie av vågor som bryts eller en tidvattensvåg. Då tsunamin växer på höjden så måste den ju få vattnet ifrån någonstans. Detta vatten "dras" ofta framifrån vågen. Detta gör att precis innan tsunamin når land så kan en stor del av havsbottnen torrläggas, allt vatten sugs ut i havet.

Vad händer när tsunamin når land?
Tsunamin saktar ned och växer på höjden som vi sa innan. Den förlorar också stora mängder energi, detta på grund av friktionen mot bottnen och turbulens. Trots energiförlusten så når tsunamin land med enorm kraft. När tsunamin slår in över land så förstörs allt. Hus, träd, annan vegetation och i princip allt som ligger löst. Sandstränder har förvandlats till stenstränder då tsunamin förde bort all sand. Det som tsunamin förstör försvinner ofta helt och hållet, bara för att när allt vatten drar sig tillbaka så tar den med allt som är löst.

Kan man inte skydda sig mot tsunamis?
Ett antal länder runt Stilla havet har starta något som kallas "Tsunami Warning System", TWS. De övervakar all seismologisk aktivitet och försöker förutse vilka utbrott som kan ge upphov till tsunamis. Vid en eventuell tsunami varnas de berörda staterna. TWS bas ligger nära Honolulu i Hawaii.


Copyright©2006 VRs - so (RR)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards