Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

The ring of fire

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:49

The ring of firevi vet att...

Jordskorpan består av ett antal plattor som rör sig i förhållande till varandra. Var och en av dessa plattor kan bära upp en kontinent, ett hav eller båda.
När två kontinentalplattor kolliderar så bildas berg. När en platta som ligger under havet kolliderar med en kontinentalplatta kommer havsplattan att sjunka under kontinentalplattan, eftersom den är tyngre.

När två havsplattor kolliderar sjunker den ena under den andra, eller det händer att två plattor rör sig ifrån varandra, och då stiger magma upp igenom jordskorpan och via vulkanerna eller gejsar.

Plattorna kan röra sig med en hastighet av flera centimeter per år (cirkus 2-5cm). Om de fastnar byggs en spänning upp. Detta fortsätter tills spänningen når en kritisk nivå. Då inträffar en jordskalv som lösgör all energi som byggts upp. Energin sprids i form av vibrationsvågor som rör sig genom den omgivande berggrunden till jordskorpan.

Jordskorpans plattor sätts i rörelse av strömmar i den flytande, heta magman i jordens inre. De delar som rör sig är egentligen ett cirka 100 km tjock lager som består av jordskorpan och den yttre delen av den så kallade manteln som ligger som ett skal innanför den fasta jordskorpan.

The Ring of Fire och förekommande av jordbävningar...

Jordbävningar uppstår på platser där jordskorpans plattor kolliderar eller rör sig från varandra. Till exempel rör sig två plattor från varandra på Island, vilket orsakar jordbävningar. Stilla Havsplattan sjunker under den i Asien och den i Sydamerika, med jordbävningar som följd. Den indiska delen av Indien-Australiska plattan kolliderar med den Euroasiatiska och bildar Himalaya, återigen med jordbävningar som följd.

Geografiskt sett är större jordbävningar vanliga bland annat i det så kallade cirkumpacifiska bältet, som följer stillahavsplattans kanter, och längs den mittatlantiska ryggen, som sträcker sig från Island och söderut.
Jordbävningar inträffar också ofta längs den södra kanten av den euroasiatiska plattan som möter den indiska och den afrikanska plattan. Detta är orsaken till jordbävningarna i Indien, Pakistan, Turkiet, Iran och i norra Afrika.

Vi har sett att...

"samspelet mellan människan och naturen" är magnifik, alla dessa traditioner, spel och förklaringar till hur moder jorden behandlar oss, är nästan ofattbara om man tänker att flera samhälle har förintas och människan återkommer till samma plats.
Vi ser hur städer byggs om på nytt, dessa mer anpassade för att bo just där...i "eld ringen".
Bördighet, fertilitet, livet återstår efter en jordskalv även om det hela kan låta paradoxalt.

hoppas ni har tyckt om filmen ;-)

se även...

platt tektonik
Tellus/Jorden
Jordskalv
Kalendarium*


Copyright © 2006 - VRs-so-blogg

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards