Direktlänk till inlägg 8 juli 2007

Ryska revolutionen

Av ricardo rodriguez - 8 juli 2007 11:39

Ryska revolutionen Bakgrund
1709 besegrar Ryssland Sverige ledda av Karl XII och når sin målsättning att få kontroll överÖstersjön.
Ryssland är till ytan världens största land.
ryssland leds av Tsar Peter den store.

Bönderna i Ryssland livegna.
Livegna= godsägarna äge den jord som bönderna brukade och bestämde helt över bondens liv. Sålde godsägaren mark följde bönderna på den marken med till den nye ägaren.
De flesta bönder f.f.a männen föddes och dog på samma gård. En livegen bonde fick inte fkytta utan godsägarens godkännande.

1861 avskaffas livegenskapen.
Bönderna i Ryssland var dock så fattiga att de inte kunde köpa loss sin jord utan förblev i stort sett livegna trots den nya lagen.

Tsaren styrde Ryssland enväldigt.
Han styrde såväl politiskt som religiöst. Han behövde bara svara för sina handlingar inför GUD.
Ryssland var ett feodalt samhälle och tsaren styrde landet med hjälp av kyrkan och adeln. Dessa utgjorde tillsammans 1 % av befolkningen.

På slutet av 1800- talet och början av 1900- talet börjar Ryssland industrilariseras, ca 100 år efter övriga Europa. Anledningen till att de var så långt efter övriga Europa var att jordbruket var så eftersatt.
Tack vara de nya industrierna började en växande arbetarklass växa upp i städerna. Dessa höjer sina röster på reformer eftersom de anser att det ryska systemet är orättvisst. Det är f.f.a socialdemokraterna som kräver reformer.
En av männen inom det partiet är Vladimir Lenin.´Han tvingas dock i landsflykt sedan han gått ihop med radikala vänster anhängare. De tar namnet "bolsjeviker"= majoritet.

Natinalismen sprider sig i Ryssland. Här verkar den för ett splittring då Finland och "baltländerna" vill bli fria från den ryska gemenskapen.

Ryssland går med i WW1 på ententen sida. De har stora framgångar i början men missnöjet sprider sig efter att arméen förlorat ett antal större slag.

Mars 1917 bryter vilda strejker ut i St Petersburg. Dessa stöds av bolsjevikerna och Lenin återvänder till Ryssland. Han anser att tiden är mogen för ett maktövertagande genom revolution.
P.g.a oroligheterna avgår Tsar Nikolas II. En liberal regering tillsätts efter val men detta accepterar inte Bolsjevikerna utan de tar makten med hjälp av beväpnade
undersåtar. Dessa kallas sovjeter=RÅD.
Detta är början till kommunismens övertagande i Ryssland. i oktober 1917 tar de kontrollen över alla viktiga byggnader i ST. Petersburg. Detta är "oktober revolutionen"

Det första de gjorde var att sluta en separat fred med trippelalliansen. Denna fred kostade Ryssland väldigt mycket. Lenin ansåg dock att det var nödvändigt för nu kunde man konsentrera all sin kraft på maktövertagandet.
1918 upplöser än en gång bolsjevikerna det folkvalda paarlamentet.
De bildar det Ryska kommunisktiska partiet.

ett inbördeskrig bryter ut mellan de röda(bolsjevikerna) och de vita tsartrogna (adeln, kyrkan, stöttatde av GB och FRA)
Kriget varar mellan 1918 - 1921. 6 - 7 miljoner döda.
Bolsjevikerna segrar.
Världens första kommunistiska diktatur bildas och antar namnet Sovjet.
Staten kontrollerar allt.
Moskva ny huvudstad. St. Petersburg - Leningrad.

Copyright © 2007 - SO-blogg J.K

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av ricardo rodriguez - 18 februari 2008 16:49

Här hittar du allt som vi har prublicerat inom SO- BLOGGEN sedan 1 juni 2006!   för Lärare fungerar så att ni kan direkt använda länkarna till din aktuella SO - Bloggen eller om du önskar kan du naturligtvist använda materialet till samtliga e - lek...

Av ricardo rodriguez - 20 augusti 2007 20:36

first robo league

Av ricardo rodriguez - 10 augusti 2007 10:39

    s. hur många ledamöter finns det i Riksdagen? å. vilka uppgifter har politikerna som sitter i ett utskott?   s. vad är en proposition? t. vad är en motion? y. vad betyder votering? r varför har Riksdagen 349 ledamöter? s. vilka är Riksdagens tre...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:24

Sveriges riksdag och demokratin Demokrati betyder att folket bestämmer.  Det innebär att folket väljer vilka personer som ska styra  vårt land.  För att det ska fungera måste det finnas olika partier att rösta på. Partierna har bildats när människor ...

Av ricardo rodriguez - 14 juli 2007 20:16

    År 7 HT                                   År 7 VT   Karta (ge)                                Antikens Grekland (hi/re) Jordens yta (ge)                        Romarriket (hi) Förhistoria/Flodkulturerna (hi/re)           Kristendomen (re) Judendo...

Presentation

Omröstning

Har du hemma lågenergilampor?
 ja
 nej
 vet ej

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2007 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards